Στον πυρετό της διαπραγμάτευσης: Ο Γιούνκερ πιέζει για συμφωνία ακόμα και σήμερα

Τι προτείνει η κυβέρνηση για να βγει λευκός καπνός από τις Βρυξέλλες

Στον πυρετό της διαπραγμάτευσης: Ο Γιούνκερ πιέζει για συμφωνία ακόμα και σήμερα

​Συμφωνία ακόμα και σήμερα, ώστε να προλάβουν το άνοιγμα των αγορών αύριο Δευτέρα, θέλει να πετύχει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Το δημοσίευμα του πρακτορείου, επικαλείται ανώνυμη κοινοτική πηγή, η οποία τονίζει πως οι συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη από χθες ανάμεσα στους Γ. Δραγασάκη, Ν. Παππά, Ε. Τσακαλώτο και τους θεσμούς είναι η τελευταία προσπάθεια του κ. Γιούνκερ να πετύχει έναν συμβιβασμό όλων των πλευρών.

Η ίδια πηγή, τονίζει ακόμα στο Bloomberg, ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ESM περιμένουν το πράσινο φως για να μπουν σήμερα και αυτοί στις συζητήσεις.

Ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει κι έτσι από χθες το απόγευμα, ξεκίνησαν και πάλι οι επαφές των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εξουσιοδοτημένους από τον κ. Γιούνκερ αξιωματούχους της Κομισιόν.

Ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, είχε πολύωρη συνάντηση που κράτησε έως αργά το βράδυ με υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν επί… διαδικαστικών θεμάτων, ενώ πηγές της Κομισιόν ξεκαθαρίζουν ότι εφόσον υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα σε αυτές τις διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθεί σήμερα συνάντηση τόσο με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ που επιστρέφουν στις Βρυξέλλες, όσο και με εκείνους της ΕΚΤ και του ESM.

Μάλιστα ενδιαφέρον έχει ότι σύμφωνα με πληροφορίες η Κριστίν Λαγκάρντ θα στείλει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις τον Πολ Τόμσεν και τον Ρίσι Γκογιάλ.

Τι προτείνει η ελληνική κυβέρνηση για να γεφυρωθεί το χάσμα

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, η εναλλακτική πρόταση που κατέθεσαν οι κύριοι Δραγασάκης, Παππάς και Τσακαλώτος προβλέπει τρεις συντελεστές ΦΠΑ (6%, 12% και 23%), κατάργηση της έκπτωσης 30% στον ΦΠΑ για τα νησιά, φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στο 62ο έτος.

Επίσης, η κυβέρνηση προτείνει τον έλεγχο αποδοχών και προσλήψεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και επέκταση του ενιαίου μισθολογίου, ενώ η πρόταση προβλέπει και περιορισμό των αμυντικών δαπανών.

Όπως αναφέρει τέλος η εφημερίδα, ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα του αναπτυξιακού πακέτου στο οποίο επιμένει η ελληνική πλευρά, αλλά και της αναδιάρθρωσης του χρέους, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει η συμφωνία να είναι βιώσιμη.

Τι θέλουν οι δανειστές

Οι δανειστές από την άλλη, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος ζητούν από την κυβέρνηση να δεσμευθεί σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ φέτος και 2% το 2016, ενώ θα μπορούσαν να δεχθούν επιμέρους ελληνικά αιτήματα στον ΦΠΑ και στο συνταξιοδοτικό, υπό την προϋπόθεση ότι θα προτείνει μέτρα ισοδύναμου χαρακτήρα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top