Μαξίμου προς δανειστές: «Ενιαία συμφωνία. Η διαπραγμάτευση είναι πλέον πολιτική»

"Αδειάζει" το ΔΝΤ για το ζήτημα των συντάξεων

«Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται για μια ενιαία συμφωνία που θα περιλαμβάνει ενιαία προαπαιτούμενα και έχει καταθέσει την πρότασή της», διαμηνύουν κύκλοι του Μαξίμου μετά από τις καταιγιστικές εξελίξεις με την αποχώρηση του ΔΝΤ από το Brussels Group και τις πιέσεις των δανειστών για υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης σύντομα, ώστε να επιτευχθεί λύση μέχρι τις 18 Ιουνίου.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές η πρόταση της ελληνικής πλευράς συμπυκνώνεται σε:

Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπαστεί ο μηχανισμός αναπαραγωγής της λιτότητας.
• Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.
Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
Ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων.

Σημειώνουν επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση μετά τις επαφές με Μέρκελ, Ολάντ, Γιουνκέρ και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι έτοιμη, όπως έχει συμφωνηθεί, να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία και γι’ αυτό τον λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους.

Σχολιάζοντας μάλιστα την αποχώρηση του ΔΝΤ από το Brussels Group και τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταμείου για χαώδεις διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές, κυβερνητικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι η ελληνική πλευρά έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις στα τεχνικά κλιμάκια και στο Brussels Group έχουν ολοκληρωθεί και ότι «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε πολιτικό πλέον επίπεδο» .

«Το ίδιο το ΔΝΤ, όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπός του κ. Τζέρι Ράις, αναγνώρισε ότι πράγματι η συζήτηση στις Βρυξέλλες διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο δεν θέλει να εμπλακεί», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και επικαλούμενες την ανακοίνωση του Ταμείο που τόνισε πως “δεν είμαστε πολιτικός θεσμός, είμαστε τεχνικός θεσμός”, σημειώνουν πως η φράση αυτή δείχνει και «μια εσωτερική διαφωνία μεταξύ των θεσμών και πίεση του ΔΝΤ προς τους εταίρους του να επανέλθουν στο “σωστό δρόμο” της τεχνικής διαπραγμάτευσης».

«Ήδη ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ πήρε το σήμα δηλώνοντας ότι “οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν ξανά, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό” προκειμένου να “ηρεμήσει” το ΔΝΤ. Πρόσθεσε, βέβαια, για να συνεχιστεί η πίεση προς την ελληνική πλευρά ότι “μια συμφωνία είναι απαραίτητη τις επόμενες ημέρες. Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο”», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν:

«Η μη συμμετοχή, λοιπόν, του ΔΝΤ στην πολιτική διαπραγμάτευση δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από πίεση προς όλους -Κομισιόν, ΕΚΤ και Ελλάδα. Όπως, μάλιστα, διευκρίνισε και ο κ. Τζέρι Ράις “το ΔΝΤ ποτέ δεν φεύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων” και αν χρειαστεί θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις. Ίσως το ΔΝΤ να πιστεύει ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να εισέπραττε τα χρήματα που έχει δώσει έως σήμερα και να έφευγε από το πρόγραμμα της Ελλάδας. Πιέζει, λοιπόν, προς όλες τις κατευθύνσεις -κυρίως προς το Βερολίνο- με στόχο να εφαρμοστούν σκληρές πολιτικές στην Ελλά��α προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματά του».

Τέλος το Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους απορρίπτει τα όσα ανέφερε ο Τ. Ράις για το ύψος των συντάξεων στη χώρα μας υποστηρίζοντας ότι:

1. Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα, ανά κατηγορία σύνταξης, είναι για την κύρια 664,69 ευρώ και για την επικουρική 168,40 ευρώ. Το 44,8%, μάλιστα, των συνταξιούχων [1.189.396 από τους 2.654.784 συνολικά] παίρνουν μηνιαία σύνταξη κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας, που είναι 665 ευρώ. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο μέσος όρος των μηνιαίων συντάξεων σε Ελλάδα και Γερμανία είναι περίπου ο ίδιος.
2. Στην Ελλάδα για την κάλυψη του ελλείμματος των συντάξεων ο κρατικός προϋπολογισμός δίνει 9% του ΑΕΠ [ο κ. Τζέ��ι Ράις είπε το 10%] ενώ στην Γερμανία το 3% του ΑΕΠ. Η διαφορά, όμως, είναι μόλις 1,5 ποσοστιαία μονάδα καθώς από το 9% του ΑΕΠ το 4,55% αποτελεί μέρος της τριμερούς χρηματοδότησης και μόνο το υπόλοιπο 4,45% αποτελεί κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη των ελλειμμάτων του συνταξιοδοτικού συστήματος.
3. Ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Ελλάδα για τους άνδρες είναι 63 ετών και για τις γυναίκες 59. Στην Γερμανία είναι ο ίδιος για τους άνδρες [63ο έτος] και για τις γυναίκες το 62ο έτος. Ο κ. Τζέρι Ράις είχε ισχυριστεί ότι ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Γερμανία είναι έξι χρόνια μεγαλύτερος από την Ελλάδα…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top