ΒΟΜΒΑ από το ΔΝΤ: «Η Ελλάδα μας έδιωξε από τις διαπραγματεύσεις»

Έντονο παρασκήνιο γύρω από την απόφαση του Ταμείου να αποχωρήσει από το Brussels Group

ΒΟΜΒΑ από το ΔΝΤ: «Η Ελλάδα μας έδιωξε από τις διαπραγματεύσεις»

​Έντονο παρασκήνιο υπάρχει γύρω από την αιφνιδιαστική απόφαση του ΔΝΤ να αποχωρήσει χθες από τις διαπραγματεύσεις, με τον εκπρόσωπο του Ταμείου να κάνει λόγο για μεγάλο χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1, στη Νέα Υόρκη, Θ. Τσίτσα, υπήρξε σοβαρή εμπλοκή με το ΔΝΤ να χρεώνει στην Ελλάδα την αποχώρησή του από το Brussels Group.

Ανώτατος αξιωματούχος του Ταμείου που μίλησε στον ΑΝΤ1, υποστήριξε ότι ο επικεφαλής του προγράμματος Ρ. Γκογιάλ και η τεχνική ομάδα αποχώρησαν ύστερα από εντολή από την συνεδρίαση, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και σε μία ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, λόγω της σκληρής στάσης που κρατάει το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις.

Ο ίδιος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι στη συνεδρίαση αυτή του Brussels Group, συμμετείχαν με τηλεδιάσκεψη και μέλη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης από την Αθήνα. Κάποια στιγμή λοιπόν, σύμφωνα με την αφήγηση του αξιωματούχου, μέσα στην ένταση της συζήτησης και στην αντιπαράθεση, μέλος της ελληνικής ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης καυτηρίασε τη στάση του ταμείου, τονίζοντας ότι είναι αντιπαραγωγική και επιτέθηκε στους εκπροσώπους του Tαμείου, λέγοντας ότι «δεν χρειαζόμαστε το ταμείο, μπορείτε να φύγετε, η συνεισφορά σας δεν είναι εποικοδομητική».

Τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων μετά από την επίθεση που δέχτηκαν αιφνιδιάστηκαν και ζήτησαν να διακοπεί η τηλεδιάσκεψη για να ενημερώσουν τον Πολ Τόμσεν. Όταν επέστρεψαν, προχώρησαν σε μία δήλωση, ενώπιον των εκπροσώπων την ελληνικής κυβέρνησης και είπαν ότι οπουδήποτε έχει συμμετάσχει το Ταμείο, έγινε κατόπιν πρόσκλησης και η συμμετοχή του τελεί πάντα υπό τη σιωπηρή ή ενεργή υποστήριξη της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη κυβέρνηση στα χρονικά του ΔΝΤ, η οποία ζητά να αποχωρήσει, ενώ έχει προσκληθεί από την ίδια τη χώρα.

Αυτό που μένει να δούμε τώρα είναι αν ο Έλληνας αξιωματούχος ενήργησε κατόπιν συνεννόησης με την κυβέρνηση, ή πρόκειται για μια παρόρμηση πάνω στην ένταση της στιγμής, χωρίς ο ίδιος να έχει αξιολογήσει το πολιτικό ρίσκο.

Επίσης κανείς δεν γνωρίζει αν η αποχώρηση του ΔΝΤ είναι οριστική, καθώς όπως έγινε γνωστό η Κριστίν Λαγκάρντ θα συμμετάσχει στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου και σύμφωνα με πληροφορίες εκεί θα πιέσει, ώστε να παρθεί μια τελική απόφαση για το ρόλο που θα διαδραματίσει στο μέλλον το Ταμείο στο ελληνικό ζήτημα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top