Παράταση 3 μηνών, πλεόνασμα 1% και ασφαλιστικό, το τρίπτυχο των δανειστών για συμφωνία

Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για το Eurogroup της 18ης Ιουνίου

Δύο ώρες χρειάστηκε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να εξηγήσει στον Αλέξη Τσίπρα τι πρέπει να κάνει τις επόμενες μέρες ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα στην χρεοκοπία.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, που κατ’ ευφημισμό μίλησε για «φιλική συζήτηση», ήταν οξύς και καυστικός, θέτοντας σκληρά ερωτήματα στου συνομιλητές του.

Εν κατακλείδι η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει τα σωστά πρόσθετα μέτρα για τα 440 εκ. ευρώ, να βρει μέτρα από τις δαπάνες και να αναμορφώσει το ασφαλιστικό και τα εργασιακά για να ικανοποιήσει το ΔΝΤ, καθώς χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει Γερμανία και χωρίς Γερμανία δεν υπάρχουν λεφτά.

Οι εταίροι συμφωνούν ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ πρέπει να ικανοποιηθούν και οι Έλληνες τεχνοκράτες να βιαστούν, σύμφωνα με πηγή κοντά στον πρόεδρο της Κομισιόν.

Το 1% του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι αδιαπραγμάτευτο και αυτό το ήξερε ο πρωθυπουργός γιατί είχε δεσμευθεί σε αυτό την περασμένη Τετάρτη, μπροστά σε πολύ κόσμο.

Αυτή τη φορά στη σύσκεψη βρέθηκαν μόνο τέσσερα άτομα. Αλλά η σύνθεση και η «ομιλία» γιατί διάλογος δεν ήταν, αναφέρουν πηγές, Γιούνκερ, έδειξε με σαφήνεια το κλίμα.

Ο πρόεδρος ζήτησε λιγότερα non papers και λιγότερες δηλώσεις από τον -εκτός διαπραγμάτευσης- Γιάνη Βαρουφάκη, που το πρωί πήγε να τινάξει τις διαπραγματεύσεις στον αέρα μιλώντας για απαράδεκτο 1% από τη Βουλή.

Οι συνομιλίες πρέπει να μείνουν μυστικές (blacked out) και η ελληνική πλευρά να τηρεί την εχεμύθεια των Βρυξελλών.

«Αν τα πράγματα πήγαιναν όπως έπρεπε να πηγαίνουν δεν θα χρειαζόταν να γίνει η συνάντηση» έλεγε Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Ο πρόεδρος έκανε μια τελευταία προσπάθεια να καταστήσει τη συμφωνία εφικτή».

Ο χρόνος τώρα μετράει αντίστροφα για το Εurogroup της 18ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο και η ελληνική πλευρά πρέπει να βιαστεί, λένε στην Κομισιόν.

Σε σχέση με τα περί χρέους, δεν έγινε καμιά σοβαρή συζήτηση. Ωστόσο, πηγές της ομάδας εργασίας του ευρώ, εξηγούσαν ότι η 9μηνη παράταση δεν είναι η πρώτη επιλογή των δανειστών, που προσανατολίζονται σε 3 μήνες, που ίσως να συνοδευθούν από τα χρήματα του ΤΧΣ και πάλι με μέτρα και έγκριση κοινοβουλίων.

Όσο για τα τρίμηνα γραμμάτια και το swap των ομολόγων της ΕΚΤ από τον ESM, το πρώτο απορρίπτεται, ενώ το δεύτερο έχει όνομα και λέγεται «νέο δάνειο».

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top