ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ STAR: Χωρίς αλλαγές στις συντάξεις, δεν υπάρχει συμφωνία, λέει το Βερολίνο

Δείτε στο ΒΙΝΤΕΟ και τις διαφορές Ελλήνων και Γερμανών συνταξιούχων

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ STAR: Χωρίς αλλαγές στις συντάξεις, δεν υπάρχει συμφωνία, λέει το Βερολίνο

​Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος βρίσκεται στο επίκεντρο των διαφορών που υπάρχουν ακόμη μεταξύ Αθήνας-εταίρων στις διαπραγματεύσεις.

Δεν είναι μόνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που πιέζει για μεταρρυθμίσεις, αλλά και το Βερολίνο που επιμένει ότι «τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να περιορίσουμε τον ρυθμό αύξησης της δαπάνης για τις συντάξεις, που προκαλείται από την έξοδο στην σύνταξη εργαζόμενων με τα σημερινά όρια».

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, με την Μάρα Ζαχαρέα, «ο περιορισμός της δαπάνης για τις συντάξεις μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: αύξηση των ορίων, πάγωμα των συντάξεων και περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ,με ταυτόχρονη μείωση των επικουρικών».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Γερμανοί θέλουν οι δαπάνες για τις συντάξεις, που φτάνουν τα 28 δις ευρώ τον χρόνο, να μειωθούν φέτος και του χρόνου κατά 2,2 δισ ευρώ. .

«Χωρίς τις αλλαγές αυτές, δεν υπάρχει συμφωνία» λένε πηγές, προσκείμενες στην γερμανική κυβέρνηση με καλή γνώση των διαπραγματεύσεων.

Εν τω μεταξύ, όπως γράψαμε χθες στο star.gr, το ΣΤΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012 στις υψηλές κύριες συντάξεις από 1000 ευρώ και πάνω. Για να γίνει αυτό θα απαιτηθεί 1 εως 1,5 δισ. ευρώ.

Από το Βερολίνο όμως προειδοποιούν, ότι αν το παραπάνω ποσό αρχίσει να πληρώνεται από φέτος, θα πρέπει να συνυπολογιστεί με τα ποσά που πρέπει να εξοικονομήσει η Αθήνα από τις συντάξεις.

Με απλά λόγια, αν δηλαδή εφέτος πρέπει να εξοικονομήσουμε 900 εκ ευρω από τις συντάξεις, όπως ζητάνε οι δανειστές και να διαθέσουμε άλλα... 300 εκατομμύρια για να επανέλθουν οι συντάξεις στα προ του 2012 επίπεδα, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κόψει όχι 900 εκ ευρώ, αλλά 1,2 δισ ευρώ.

Τι συμβαίνει όμως στην Γερμανία με τις συντάξεις με αφορμή και την αναφορά του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τ.Ράις πως οι Γερμανοί συνταξιοδοτούνται έξι χρόνια μετά τους Έλληνες.

Σύμφωνα με τον κ.Τέλλογλου, «το 72% των συνταξιούχων στην Γερμανία παίρνει κάτω από 1000 ευρώ. Η μέση γερμανική σύνταξη για τον άντρα είναι περίπου 1050 ευρώ στην Δυτική Γερμανία και 1006 ευρώ στην Ανατολική Γερμανία. Για τις γυναίκες είναι πολύ λιγότερα, γιατί δουλεύουν λιγότερα χρόνια. Οι Γερμανοί συνταξιοδοτούνται στα 67 έτη. Από την άλλη μεριά, η μέση ελληνική σύνταξη που είναι περίπου 960 ευρώ, περιλαμβάνει και τις επικουρικές, κάτι που δεν συμβαίνει με τις γερμανικές. Η μέση κύρια σύνταξη για την Ελλάδα είναι λίγο λιγότερο από 700 ευρώ».

Συμπέρασμα τα όσα λέει ....ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν ανταποκρίνονται 100% στην ελληνική πραγματικότητα.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top