Αποφασισμένη να κλείσει η κυβέρνηση την συμφωνία, ακόμη και με παραχωρήσεις

Στο 1% το πρωτογενές πλεόνασμα, στα 800 εκ. ευρώ τα επιπλέον μέτρα

Αποφασισμένη να κλείσει την διαπραγμάτευση είναι η ελληνική κυβέρνηση, ακόμη και με επιπλέον μέτρα, και εκεί φαίνεται να οφείλεται η μεταστροφή του κλίματος στις Βρυξέλλες, η οποία οδήγησε στην αιφνιδιαστική συνάντηση Τσίπρα- Γιούνκερ, στο περιθώριο της συνόδου ΕΕ-Λατινικής Αμερικής.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Star από τις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με την Μάρα Ζαχαρέα, πηγές της ελληνικής κυβέρνησης δεν παραδέχονται ακόμα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με το 1% του ΑΕΠ. Λένε όμως ότι «θέλαμε 0,65% , πήγαμε στο 0,75%» και δεν αποκλείουν ότι για να κλείσει συμφωνία μπορεί να δεχθούν και σε υψηλότερο ποσοστό.

Ο χρόνος που απομένει πάντως είναι λίγος και αύριο τελειώνουν κατά πάσα πιθανότητα οι συζητήσεις για τα ζητήματα της τεχνικής διαπραγμάτευσης στο Brussels Group, ώστε μέχρι τη Δευτέρα να έχουν κλείσει οι λεπτομέρειες.

H συμφωνία όμως για πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ σημαίνει και επιπλέον μέτρα 800 εκ. ευρώ.

Όπως ανέφερε η Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, στον ΦΠΑ λογικά θα υπάρξει προσέγγιση με την πρόταση των δανειστών, ίσως με δύο μόνο συντελεστές, αν και θα υπάρξει «σοκ» στην κατανάλωση με την κατάργηση του χαμηλού συντελεστή, έστω και αν υπαχθεί στον συντελεστή 13% η ΔΕΗ (αντί για τον υψηλότερο συντελεστή 23% στον οποίο ζητούσαν να υπαχθεί ). Σε κάθε περίπτωση, η επίπτωση από την αύξηση του συντελεστή σε βασικά είδη θα προκαλέσει αύξηση του τιμάριθμου, ακόμη και κατά 4 % για τους πιο απαισιόδοξους!

Στο ασφαλιστικό, οι δανειστές επιμένουν για ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, όπως και για μείωση τη�� συνταξιοδοτικής δαπάνης, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους εργαζόμενους, ώστε να βρεθούν τα 800 εκ. ευρώ.

Οι θεσμοί επιμένουν επίσης σε εφεδρικά ισοδύναμα μέτρα, για την περίπτωση που υπάρξει δικαστική δικαίωση εργαζομένων, που θα «τινάξει στον αέρα» την εφαρμογή των μέτρων, αλλά και για αυστηρά χρονοδιαγράμματα και προαπαιτούμενα (δηλαδή μία δράση για την εκταμίευση μίας δόσης).

Ορισμένοι πάντως δεν αποκλείουν να είναι το τελικό πακέτο «ελαφρύτερο» σε συγκεκριμένα σημεία από το διαγραφόμενο, έστω και την τελευταία στιγμή.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top