ΕΕ: Φέρτε 440 εκ. ευρώ ακόμα και θα δούμε για το μέλλον

Η Κομισιόν περιμένει προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση

​H Κομισιόν περιμένει προτάσεις για την εξεύρεση 440 εκ ευρώ ακόμα ώστε να κλεί��ει η συμφωνία για την 5η αξιολόγηση μέχρι την Δευτέρα 15 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της Κομισιόν, αυτό είναι το ποσό που πρέπει να συμπληρωθεί για να επιτευχθεί ο στόχος τους πρωτογενούς πλεονάσματος 1% του ΑΕΠ για το 2015 και μέσα σε αυτά τα χρήματα πρέπει να περιέχεται και εξοικονόμηση ή εξεύρεσυ πόρων στο ασφαλιστικό.

Η κυβέρνηση έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξει να κόψει δαπάνες ή να αναζητήσει το ποσό σε νέους φόρους με τη δεύτερη όμως λύση να απαιτεί δυσκολότερο έλεγχο από την Κομισιόν.

Σε σχέση με το δεύτερο τμήμα της ελληνική πρότασης περί χρέους και χρηματοδότησης, αυτό έχει απορριφθεί συλλήβδην ώς “άκαιρο” και η όποια συζήτηση παραπέμπεται την επομένη της συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού.

Την ίδια ώρα η συζήτηση σε επίπεδο υπουργών - επιτρόπων και τεχνοκρατών αποτελεί σαφή υποβάθμιση σε σχέση με τις συζητήσεις με το Ζ.Κ.Γιούνκερ που συνεχίζει να μην θέλει αν δει τον Α.Τσιπρα.

Πηγή της Κομισιόν είπε στο AFP στο Στρασβούργο ότι ο Γιούνκερ δε θα παραστεί εκτός απροόπτου και στο ραντεβού με Μέρκελ και Ολάντ. Είπε μάλιστα σε επίτροπο με σχετική αρμοδιότητα ότι είναι «χάσιμο χρόνου» και πως «θα ήταν καλύτερα να συναντηθώ με τους Λατινοαμερικανούς».

Σήμερα στις Βρυξέλλες διεξάγεται Διάσκεψη Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής και μετά το πέρας των εργασιών της ο Α.Τσίπ��ας θα συναντηθεί κατ’ιδίαν με το Γάλλο πρόεδρο και την Καγκελάριο. Από το αν θα είναι ή όχι ο Γιούνκερ, ο Ντάισελμπλουμ και ο Τόμας Βίζερ στη συνάντηση θα φανεί και το πόσο κοντά βρίσκεται η Αθήνα σε λύση ή όχι.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασ��ου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top