Σκουρλέτης: το πιο σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα

"Η κυβέρνηση προωθεί την αποκατάσταση του πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων"

Σκουρλέτης: το πιο σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα
Στις αρνητικές συνέπειες, που είχε η εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στην 104η Γενική Διάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Ο υπουργός Εργασία�� χαρακτήρισε το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως «το πιο σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που γνώρισε ποτέ η ιστορία, το οποίο μετέτρεψε την Ελλάδα σε πεδίο δοκιμής ενός οικονομικού μοντέλου, που αξιώνει ως όρο εφαρμογής την εκτεταμένη απορρύθμιση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη δια νόμου κατάργηση ισχυουσών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% (και 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών) καθώς και την αποδιάρθρωση του συστήματος συλλογικών συμβάσεων εργασίας και επίλυσης συλλογικών διαφορών.

Ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε, ότι τα μέτρα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα «τη μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 23%, και την εκτίναξη της ανεργίας από το 7,7% στο 27,5% και της ανεργίας των νέων στο 58%». «Ο κίνδυνος φτώχειας», είπε, «αυξήθηκε από το 22% στο 34%, η αγοραστική δύναμη των μισθωτών μειώθηκε κατά το ήμισυ, ενώ, στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας, η ελληνική οικονομία, από την 67η θέση στην παγκόσμια κατάταξη το 2008, έχει σήμερα υποχωρήσει στην 81η».

«Απευθύνομαι στη Διάσκεψη ως εκπρόσωπος μίας νέας κυβέρνησης, που εξελέγη με την εντολή να αναμετρηθεί με την σοβούσα ακόμη οικονομική κρίση, αντιτασσόμενη στις πολιτικές ακραίας λιτότητας» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εργασίας και τόνισε, ότι «η ελληνική κυβέρνηση, προτάσσει την αντίληψη ότι η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, όχι μόνο δεν συνιστά εμπόδιο στη δημοσιονομική σταθερότητα και την παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά αποτελεί απολύτως αναγκαία προϋπόθεση για κάθε έννοια βιώσιμης ανάπτυξης».

«Η δημοκρατική εντολή του Ελληνικού λαού για μία ριζική ανακατεύθυνση του αναπτυξιακού μοντέλου και το κανονιστικό πλαίσιο προστασίας της εργασίας που θέτουν οι Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας υποδεικνύουν σήμερα με τον πιο επιτακτικό τρόπο τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης και κατέληξε: «Μέσα από διαδικασίες ουσιαστικού και σε βάθος κοινωνικού διαλόγου η κυβέρνηση επεξεργάστηκε και προωθεί ήδη τη νομοθετική αποκατάσταση και αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων και επίλυσης των συλλογικών διαφορών».


Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top