ΕΕ - Αθήνα: Προσπάθειες προσέγγισης ως την Τετάρτη

Οι επιλογές που έχουν πέσει στο τραπέζι για την Ελλάδα

ΕΕ - Αθήνα: Προσπάθειες προσέγγισης ως την Τετάρτη

​Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και με επίσημη επιβεβαίωση μόνο όταν η συνάντηση είχε ολοκληρωθεί, Τσακαλώτος και Παππάς προσπάθησαν να γεφυρώσουν το χάσμα Γιούνκερ - Τσίπρα και να στρώσουν το δρόμο για να καταθέσει η Ελλάδα τις συμπληρωματικές προτάσεις που απαιτείται, ώστε να ολο��ληρωθεί η 5η αξιολόγηση του 2ου ελληνικού προγράμματος.

Επισήμως η ανακοίνωση που εξέδωσε μετά η Κομισιόν δεν είχε και τόσο αισιόδοξο τόνο. Υπονοεί μάλιστα ότι οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς θα ήθελαν να συμφωνήσουν με την Κομισιόν και την ΕΚΤ χωρίς το ΔΝΤ και να καρπωθούν την κοινοτική πλευρά της δόσης.

Η Κομισιόν και ο Μοσκοβισί για κάποιο λόγο, επέλεξαν να θυμίσουν δημοσίως ότι αυτό δε γίνεται.

Την ίδια ώρα ελληνικής προέλευσης non paper κάνει λόγο για δημοσιονομική προσαρμογή και για το 2016, λίγη ώρα πριν το δημοσίευμα της WSJ για την αλλαγή χρήσης των 11 δισ. του ΤΧΣ, ώστε να χρηματοδοτήσουν τη χώρα ως το Μάρτιο του 2016 - οπότε λήγει και το πρόγραμμα του ΔΝΤ που περιέχει άλλα 16 δισ.

Η λύση αυτή βολεύει τους πάντες.

- Τους ευρωπαίους που θα φανεί ότι δεν βάζουν καινούργια λεφτά στο τραπέζι,
- το ΔΝΤ που θα έχει την χρηματοδότηση εξασφαλισμένη ως το τέλος του δικού το προγράμματος, εξ ου και ο όρος του καταστατικού,
- και την κυβέρνηση που θα βαφτίσει το διάστημα αυτό παράταση ή γέφυρα, ή ακόμα και «το κίτρινο υποβρύχιο» γιατί η κοινή γνώμη φοβάται μόνο τα μέτρα που ε��ναι γραμμένα σε μνημόνιο.

Η λύση όμως αυτή είναι η χειρότερη για τη χώρα, καθώς φορτώνει τον πολίτη με ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και συνεχίζει να έχει μεγάλο κόστος εξυπηρέτησης.

Η άλλη λύση είναι τα 50 δισ. (46 για την ακρίβεια) που ο Σόιμπλε υπονοεί ότι χρειάζονται για να σωθεί η Ελλάδα - εξ ου και η αναφορά στον Τζάκ Λιου. Εκεί το κόστος είναι μηδενικό, η ανάγκη για πρωτογενή πλεονάσματα κάτω της μονάδας για πάντα, αλλά θέλει μνημόνιο οικονομικής πολιτικής και μέτρα που να αντανακλούν ότι η κυβέρνηση καταλαβαίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Και για να γίνουμε πιο συγκριμένοι, ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Σαπέν, δεν είπε τυχαία ότι «δεν θα πληρώνουμε άλλο τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ��την Ελλάδα», διότι περί αυτού πρόκειται: οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ μας είπαν «αν θέλετε να τους πληρώνετε να τα βρείτε μόνοι σας».

Αφού αγορές δεν υπάρχουν και το budget αν δεν είναι ισοσκελισμένο θα σημαίνει στάση πληρωμών, η μόνη λύση είναι οι φόροι. Αυτό θα συζητάμε μέχρι την Κυριακή το αργότερο. Μετά το τρένο φεύγει και η τράπουλα μοιράζεται από την αρχή.

Βρυξέλλες, Θ. Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top