Τελεσίγραφο από Μέρκελ, Ολάντ, Ομπάμα προς την Ελλάδα:τρέξτε να προλάβετε!

Bloomberg: όλοι κατά της Ελλάδας στο G7 - πρώτη ανάρτηση 17.06


Το ζήτημα της Ελλάδας, αν και εκτός ατζέντα��, απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό τη σύνοδο των G7 στην Γερμανία, με τα μηνύματα αρκετών ηγετών να παίρνουν την μορφή τελεσιγράφου.

"Αντιμέτωπος με την ενωμένη ομάδα των G7 που ζητά λύση το συντομότερο στο ελληνικό αδιέξοδο βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας",
επισημαίνει το Bloomberg, για τη συνάντηση των ηγετών των 7 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου.

Χαρακτηριστικά επισημαίνεται το ενδιαφέρον του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για το ελληνικό ζήτημα, στο οποίο αναφέρθηκε στις συζητήσεις του με την Άνγκελα Μέρκελ, όπως και η αναφορά του πρωθυπουργού του Καναδά Στέφεν Χάερπε, που δήλωσε ότι δόθηκε έμφαση στη σημασία της διευθέτησης του θέματος της κρίσης χρέους στην Ελλάδα.

Αναφέρονται ακόμη τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ στην ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του Προέδρου Ομπάμα με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ: «Ομόφωνη ήταν η γνώμη στην αίθουσα ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα και τους εταίρους της να χαράξουν έναν δρόμο προς τα εμπρός που να βασίζεται σε κρίσιμης σημασίας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να οδηγεί στην επιστροφή στην ανάπτυξη».

«Προφανώς υπάρχει μία καταληκτική προθεσμία που πλησιάζει», αναφέρεται επίσης ότι δήλωσε ο Έρνεστ, όπως και ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα «ασφαλώς είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα είναι σε θέση να χαράξουν αυτό τον δρόμο χωρίς αδικαιολόγητη αστάθεια».

Πάντως, κατά το Bloomberg η παρέμβαση των G7 ασκεί πίεση και στις δύο πλευρές να επιτύχουν έναν συμβιβασμό που θα ξεμπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ και θα απομακρύνει την Ελλάδα από το χείλος της χρεοκοπίας, αποτρέποντας μία ενδεχόμενη έξοδό της από το ευρώ.

Η παρέμβαση αυτή επισημαίνεται ότι γίνεται εν όψει μίας ακόμη εβδομάδας συζητήσεων στις Βρυξέλλες, καθώς εκπρόσωποι των θεσμών των πιστωτών και της ελληνικής κυβέρνησης ετοιμάζονται να συναντηθούν και πάλι, σύμφωνα με πηγή που «έχει γνώση των συζητήσεων», αλλά δεν κατανομάζεται.

Δηλώσεις Μέρκελ, Ομπάμα και Ολάντ στη συνέντευξη τύπου του G7 με υποδείξεις για την Ελλάδα

Χαρακτηριστικό του μεγάλου ενδιαφέροντος για το ζήτημα της Ελλάδας, είναι ότι κατά την συνέντευξη τύπου της συνάντησης των 7 ισχυρότερων οικονομιών, η Μέρκελ απηύθυνε προειδοποίηση προς την Ελλάδα ότι ο χρόνος τελειώνει, αν και διαβεβαίωσε ότι επιθυμεί την παραμονή της στην ευρωζώνη.

Πιο διπλωματικός στις εκφράσεις ο Ομπάμα, έδειξε κι αυτός στην Ελλάδα ότι ο μόνος δρόμος είναι οι μεταρρυθμίσεις, στη συνέντευξη τύπου του G7:

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί ένας δρόμος ο οποίος θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, σε μια ισχυρή, σταθερή, αναπτυσσόμενη Ευρωζώνη».

«Αν και οι δυο πλευρές δείξουν αρκετή ευελιξία, νομίζω ό,τι μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα» ανέφερε επίσης ο Μπαράκ Ομπάμα και τόνισε ότι «θα είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα και τα διεθνή οικονομικά ινστιτούτα να αναγνωρίσουν τις απίστευτες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ακόμη ότι οι εταίροι «αισθάνονται ότι είναι επείγον να βρεθεί ένας δρόμος για να διευθετηθεί η κατάσταση» και πρόσθεσε: «Αυτό που θα χρειαστεί είναι η Ελλάδα να είναι σοβαρή σε ό,τι αφορά την εφαρμογή κάποιων σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο για να ικανοποιήσει τους πιστωτές, αλλά - ακόμη πιο σημαντικό- προκειμένου να δημιουργήσει μια πλατφόρμα ώστε η ελληνική οικονομία να αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται και να ευημερεί. Οι Έλληνες θα πρέπει να το κάνουν και να κάνουν κάποιες σκληρές πολιτικές επιλογές οι οποίες θα είναι καλές μακροπρόθεσμα».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρ. Ολάντ δήλωσε από την πλευρά του μετά το τέλος της συνόδου ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της πρέπει να επιταχύνουν τις συνομιλίες. «Υπάρχει μια προθεσμία για το τέλος Ιουνίου», δήλωσε ο Ολάντ στη συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε:

«Αυτή είναι η τελευταία δυνατή προθεσμία, αλλά τίποτα δεν μας σταματά από το να πάμε πιο γρήγορα και νομίζω πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να πάει γρηγορότερα για να αποφύγει τις αμφιβολίες ή τα φαινόμενα κερδοσκοπίας. Αν θέλουμε – και όλοι μας θέλουμε, Έλληνες και Ευρωπαίοι έχουμε πει ότι θέλουμε – η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, θα πρέπει να κατευθυνθούμε προς μία λύση».

Για τον ίδιο λόγο πρόσθεσε ότι πρέπει να διεξαχθούν τεχνικές συνομιλίες «γρήγορα, τις επόμενες ώρες ή μέρες» για να γεφυρωθούν οι θέσεις και να αντικατασταθούν οι προτάσεις που η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί με εναλλακτικά μέτρα, πριν την σύνοδο κορυφής Ε.Ε. - Λατινικής Αμερικής, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top