Π. Παυλόπουλος: θα μείνουμε στην ΕΕ και στην ευρωζώνη

Υπενθύμισε το «ανήκομεν εις την Δύσιν» του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Π. Παυλόπουλος: θα μείνουμε στην ΕΕ και στην ευρωζώνη
Μήνυμα υπέρ της ανάγκης παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στην ορκωμοσία των νέων Διπλωματικών Ακολούθ��ν στο Υπουργείο Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

«Θα αγωνισθούμε με τους ευρωπαϊκούς λαούς, τους λαούς εκείνους με τους οποίους συμπορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, για να βρει η Ευρωπαϊκή Ένωση ξανά τις ρίζες από τις οποίες ξεκίνησε και για τις οποίες ιδρύθηκε» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε τους πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίχθηκε η Ενωμένη Ευρώπη, όπως τους πυλώνες της Δημοκρατίας, του δημόσιου συμφέροντος και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Υπενθύμισε ακόμη το «ανήκομεν εις την Δύσιν» του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ανέφερε ότι «είμαστε ένας Λαός ο οποίος συμμετέχει στον πολιτισμό της Δύσης, στη δημοκρατία της Δύσης, στην Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, τη δημοκρατία του ανθρωπισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας τόνισε ότι «είναι πολυδιάστατη, και πρέπει να είναι πολυδιάστατη για να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον πιο αποτελεσματικά. Δεν είναι μονοδιάστατη, δεν υπακούει σε εμμονές της στιγμής».

Διευκρίνισε όμως ότι οι πολλές διαστάσεις προκύπτουν «από την δύναμη που αντλούμε να ανήκουμε στον δυτικό κόσμο, ο οποίος οφείλει αυτή τη στιγμή να πορευτεί έτσι ώστε να εμπεδώσει στον κόσμο τα δυο μεγάλα αγαθά, τα οποία μόνο αυτός ο κόσμος έχει την δύναμη να διασφαλίσει: Την Δημοκρατία και την Ειρήνη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στα εθνικά μας θέματα: την διαφορά την οποία έχουμε με την Τουρκία, την ονομασία του γειτονικού κράτους FYROM και το Κυπριακό.

«Σε ό,τι αφορά τα δυο πρώτα, γνώμονάς μας είναι όχι μόνον η ιστορία και ο σεβασμός της ιστορίας, αλλά τα όπλα που μας παρέχει το Διεθνές Δίκαιο. Και πρέπει να γνωρίζουμε όλοι και να γνωρίζουν όλοι ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι ενιαίο. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται το γραπτό, το εθιμικό δίκαιο και, ιδίως, οι γενικώς παραδεδεγμένοι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Πάνω εκεί στηριζόμαστε. Δεν απαιτούμε τίποτε το οποίο δεν μας ανήκει. Αλλά δεν εννοούμε να εκχωρήσουμε οτιδήποτε βασίζεται πάνω σε πάγιους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό, θα το υπερασπισθούμε μαζί με την ιστορία, την οποία ουδείς μπορεί να παραχαράσσει» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Το Κυπριακό ο κ. Παυλόπουλος το χαρακτήρισε «ένα διεθνές αλλά και εθνικό μας θέμα» και συμπλήρωσε ότι είναι αδιανόητο να συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου, κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά παράβαση κάθε κανόνα Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

«Η λύση του Κυπριακού πρέπει να βρεθεί το συντομότερο δυνατό. Και αυτό αφορά όχι μόνο την Ελλάδα, αφορά την ίδια την Ευρώπη. Είναι χρέος της Ευρώπης. Και η λύση αυτή κατά βάση έχει μία και μόνη παράμετρο: Tο κράτος που θα προκύψει, ύστερα από την επίλυση του Κυπριακού, το κράτος αυτό πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι είναι ευρωπαϊκό κράτος. Η δομή του πρέπει να είναι συμβατή με το πρωτογενές και το παράγωγο ευρωπαϊκό Δίκαιο» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, ανέφερε ότι «θα πορευθούμε προς αυτή την κατεύθυνση με γνώμονα, όπως σας είπα, την ιστορία μας, το δημόσιο συμφέρον και ιδίως το συμφέρον του Έθνους και του Λαού μας».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top