Εκλογές το καλοκαίρι και 3ο μνημόνιο το χειμώνα, «βλέπει» η Wall Street Journal

Όλα θα κριθούν τα δύο επόμενα Σαββατοκύριακα

​Την αναγκαιότητα επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-εταίρων επισημαίνει σήμερα, η Wall Street Journal, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Αθήνα και οι πιστωτές της, ενδεχομένως να περιμένουν, μέχρι τον χειμώνα, για να «σφραγίσουν» ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.

Μετά την απόφαση της Ελλάδας να ομαδοποιήσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ, η αμερικανική εφημερίδα εκτιμά ότι πιθανόν να υπάρξει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τις περικοπές στον προϋπολογισμό μεταξύ Αθήνας και θεσμών μέχρι το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, είτε αυτό το Σαββατοκύριακο είτε το άλλο, η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα είναι καθοριστική. Θα πρέπει να εγκρίνουν τους όρους μίας νέας συμφωνίας βοήθειας, να ορίσουν το χρονοδιάγραμμα πληρωμών σε συνδυασμό με τους στόχους, που θα πρέπει να «πιάσει» η Ελλάδα και να επεκτείνουν το υφιστάμενο πρόγραμμα πέραν του Ιουνίου.

Για την Wall Street Journal, η επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος θα μπορούσε να φθάσει τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο και ενδεχομένως μέχρι τον Δεκέμβριο. Σε μια τέτοια περίπτωση, εθνικά κοινοβούλια, της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών, θα είχαν επαρκή χρόνο για να ψηφίσουν το τροποποιημένο πρόγραμμα διάσωσης και να εγκρίνουν την πρώτη πληρωμή, κατά πάσα πιθανότητα του συνόλου ή μέρους του 1,9 δισ. ευρώ των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, πριν από τις 30 Ιουνίου. Η επόμενη μεγάλη πληρωμή (3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ) είναι στις 20 Αυγούστου. Αυτό είναι καλό, σύμφωνα με την WSJ, γιατί πολλά μπορεί να χρειαστεί να συμβούν μέχρι τότε.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, υπάρχει το ενδεχόμενο, ο κ.Τσίπρας να χάσει τη στήριξη των εταίρων του στον κυβερνητικό συνασπισμό, όταν παρουσιάσει τα συμφωνηθέντα μέτρα στη Βουλή και να χρειαστεί να βασιστεί στις ψήφους της αντιπολίτευσης. Κάτι τέτοιο θα υποχρέωνε τον Πρωθυπουργό, είτε να σχηματίσει ένα νέο κυβερνητικό συνασπισμό, είτε να προκηρύξει εκλογές, ίσως και στις... 5 Ιουλίου.

Η Wall Street Journal, εκτιμά πάντως πως, ο κ.Τσίπρας θα κέρδιζε αυτές τις εκλογές, σχηματίζοντας ένα συνασπισμό με λιγότερο ριζοσπαστικούς εταίρους, που θα ήταν διατεθειμένοι να στηρίξουν τις προσπάθειες για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Σε μία τέτοια περίπτωση, η Αθήνα και οι πιστωτές της θα μπορούσαν, σύμφωνα με την εφημερίδα, να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα: την συμφωνία ενός τρίτου πακέτου διάσωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top