Τα μηνύματα Τσίπρα στους δανειστές: Εμμένει στο «όχι» στις σκληρές απαιτήσεις

Κερδίζει πόντους το σενάριο για νέας παράταση

Τα μηνύματα Τσίπρα στους δανειστές: Εμμένει στο «όχι» στις σκληρές απαιτήσεις
Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να δήλωσε πιο αισιόδοξος παρά ποτέ για συμφωνία με τους δανειστές στη χθεσινή του ομιλία, ωστόσο ξεκαθάρισε πως απορρίπτει λύση που δεν θα περιλαμβάνει ρύθμιση του χρέους.
Τα μηνύματα που έστειλε χθες ήταν σαφή και απευθύνονταν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει συμβιβασμούς σε κάποια θέματα σε σχέση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις στο πλαίσιο της επίτευξης «βιώσιμης και δίκαιης συμφωνίας», ξεκαθαρίζοντας ότι η πρόταση των θεσμών που παρουσίασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απορρίπτεται ως βάση για μια συμφωνία.
Σημείο-κλειδί της ομιλίας του θεωρείται το σημείο που τόνισε με νόημα πως «ο χρόνος πια δε λιγοστεύει μόνο για την Ελλάδα, λιγοστεύει για όλους», με τον ίδιο ωστόσο να επισημαίνει -αν και οι συζητήσεις βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο τους- ότι δεν υπάρχει χρονικό όριο στις διαπραγματεύσεις.
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η οικονομία και η τοποθέτηση του αυτή ερμηνεύτηκε από πολλούς ως άνοιγμα στο ενδεχόμενο νέας παράτασης του προγράμματος, που θα δώσει πολύτιμο οξυγόνο στην κυβέρνηση αλλά και χρόνο στις δύο πλευρές για να καταλήξουν σε μια συμφωνία.
Το σενάριο της νέας παράτασης, εξάλλου, το ενστερίζονται και αρκετά ξένα μέσα, με τις Die Welt και Handelsblatt να το θεωρούν μονόδρομο, κρίνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία εντός του Ιουνίου.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τη Welt μια νέα παράταση (ή ενδιάμεση συμφωνία) θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τα 11 δισ. ευρώ για την Ελλάδα και να δώσει χώρο και χρόνο για διαβουλεύσεις μέχρι το φθινόπωρο.
Βλέπουν να διαμορφώνεται κλίμα συναίνεσης στο εσωτερικό οι Βρυξέλλες
Για κλίμα συναίνεσης και για χαμηλούς τόνους στη χθεσινή συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο, κάνουν λόγο από τις Βρυξέλλες αποτιμώντας θετικά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών.
Κύκλοι προσκείμενοι στα ηγετικά κλιμάκια των Βρυξελλών εκτιμούν πως υπάρχει έδαφος για συνέχιση των διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά, με στόχο την αναζήτηση κοινά αποδεκτών λύσεων σε ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.
Ως προς την ημερομηνία μιας ενδεχόμενης επόμενης συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πηγές της Επιτροπής έλεγαν πως δεν έχει ακόμη οριστεί.
Επισήμαιναν, όμως, πως ούτως ή άλλως οι δυο άνδρες αναμένεται να συμπέσουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, με την ευκαιρία της συνάντησης κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top