Προειδοποιήσεις ΗΠΑ για τον ρωσικό αγωγό: Να μη γίνει μέρος του προβλήματος η Ελλάδα

«Θα ακυρώσει όλα τα εναλλακτικά σχέδια, αυξάνοντας την εξάρτηση από τη Ρωσία»

Προειδοποιήσεις ΗΠΑ για τον ρωσικό αγωγό: Να μη γίνει μέρος του προβλήματος η Ελλάδα

Προειδοποιήσεις στην Ελλάδα για αύξηση της εξάρτησης από τη Ρωσία εάν προχωρήσει ο αγωγός φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας απηύθυνε ο συντονιστής του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις Άμος Χόχσταϊν στο 31ο συνέδριο της παγκυπριακής οργάνωσης ΠΣΕΚΑ.

«Αντιμετωπίζουμε μία ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και αν προχωρήσει ο τουρκικός αγωγός που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα γίνει μέρος του προβλήματος αντί της λύσης» είπε ο Χοχστάιν, ζητώντας να μην προωθηθεί ο τουρκικός αγωγός, καθώς εκτίμησε ότι αυτός θα ακυρώσει όλα τα εναλλακτικά σχέδια αυξάνοντας την εξάρτηση από τη Ρωσία.

«Η Ελλάδα είναι ισχυρός εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ και περνά δύσκολα τελευταία. Αλλα χρειάζομαι τη βοήθειά σας, διότι αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι κάτι που ελπίζω ότι η Κύπρος θα γίνει τελικά μέρος της λύσης του: μία ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη παίρνουν το φυσικό τους αέριο από μόνο έναν προμηθευτή. Έχουμε μία ευκαιρία να γίνει διαφοροποίηση και η Ελλάδα είναι μείζον παίκτης» πρόσθεσε ο συντονιστής του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Τέλος, ο Χόχστάιν άφησε αιχμές για όσους προωθούν εναλλακτικά σχέδια που αυξάνουν την εξάρτηση από τη Ρωσία και πρόσθεσε: «Υπάρχουν αυτοί που θέλουν να τους αλλάξουν, και μιλούν για τη χρησιμοποίηση της Ελλάδας ως μηχανισμό που θα φέρει αγωγούς από τον ίδιο προμηθευτή μέσω της Ελλάδας μαζικά για την προμήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι όταν χτιστεί ένας νέος αγωγός, αυτός δεν θα είναι αναστρέψιμος και θα καταστήσει όλα τα άλλα σχέδια μη βιώσιμα. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα από μέρος της λύσης θα γίνει μέρος του προβλήματος».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top