Ξέσπασμα Άκη στη δίκη για τα εξοπλιστικά: "Είστε όλοι πρακτοράκια"!

Τσακώθηκε με τον Ζήγρα και με την πρόεδρο του δικαστηρίου

​Σε ένα μεγάλης έντασης ξέσπασμα του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου που δικάζεται σε δεύτερο βαθμό για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα, οδήγησε η δεύτερη μέρα εξέτασης του στρατηγού ε.α Μανούσου Παραγιουδάκη, πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ, για την υπόθεση των μιζών στα υποβρύχια.

Οι ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής προκάλεσαν ένα ξέσπασμα οργής από τον πρώην υπουργό που απείλησε με μηνύσεις και αγωγές ενώ αποκάλεσε «πράκτορες» τους συνηγόρους και «άρρωστο» τον εξάδελφο και βασικό κατήγορό του Νίκο Ζήγρα.

Τα υποβρύχια

Την ώρα που ο κ. Παραγιουδάκης απαντούσε σε ερωτήσεις της υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου για το αν σήμερα η Ελλάδα έχει παραλάβει όλα τα υποβρύχια, συνήγοροι πολιτικής αγωγής που εκπροσωπούν το ελληνικό δημόσιο περενέβησαν για να υποστηρίξουν ότι οι συμβάσεις του Τσοχατζόπουλου είναι αυτές που έφεραν το αποτέλεσμα της μη παραλαβής των υποβρυχίων.

Τότε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, απευθυνόμενος προς τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής, είπε: «Είστε συκοφάντες, ψεύτες, άσχετοι, είστε σε διατεταγμένη υπηρεσία. Είναι προσβολή, δεν έχετε το δικαίωμα, είναι ύβρεις αυτά που λέτε είναι συκοφαντίες και λάσπη».

Πολιτική Αγωγή: Σιγά μην είναι συκοφαντία και λάσπη η αλήθεια .
Ακης Τσοχατζόπουλος: Πρακτοράκι, πράκτορες. Αυτά είναι χυδαίες και απαράδεκτες ύβρεις.
Πολιτική Αγωγή: Έχουμε φάει τη ζωή μας με αυτές τις συμβάσεις.
Άκης Τσοχατζόπουλος: Να τελειώνει η υπόθεση, να πάμε στα δικαστήρια, θα σας κάνω αγωγή. Οι συμβάσεις ήταν άψογες, οι καλύτερες.
Νίκος Ζήγρας προς Άκη Τσοχατζόπουλο: Ομολόγησε να τελειώνουμε.
Άκης Τσοχατζόπουλος: Κύριε εσύ είσαι άρρωστος.
Στ. Γκαρίπης (υπεράσπιση Ζήγρα): Έχετε δει ποτέ τον κ. Ζήγρα; Είχατε ακούσει ότι έκανε ποτέ κάποια προσπάθεια να αγάσει κάποιο πρόγραμμα;
Μ. Παραγιουδάκης: Όχι δε τον γνωρίζω δεν τον είδα ποτέ. Τον υπουργό μου ήξερα...
Στ. Γκαρίπης: Είδατε να υπάρχει κάποιο πρόβλημα του κ. Τσοχατζόπουλου με τον κ. Σμπώκο.
Μ. Παραγιουδάκης: Είναι δυνατόν να παρακολουθώ τον πολιτικό μου προϊστάμενο, αυτά είναι προοίμια χούντας... Αν είναι δυνατόν να τον παρακολουθώ. Αν όμως παρουσιαστεί κάτι και είναι ξεκάθαρο, τότε θα εμφανιστούμε και θα του το πούμε, αλλιώς θα παραιτηθούμε.

Ο Άκης τσακώθηκε με την πρόεδρο

Ένταση όμως προκλήθηκε και μεταξύ του κατηγορούμενου και της προέδρου του δικαστηρίου Ανθής Γκάμαρη, όταν ο πρώην υπουργός υπέβαλλε ερωτήσεις στον μάρτυρα.

Άκης Τσοχατζόπουλος: Κύριε μάρτυρα. Ποιος αποφασίσει για τις προμήθειες εξοπλιστικού που έχει εγκριθεί πιο πριν από το ΚΥΣΕΑ από μια άλλη διαδικασία. Δεν είναι διαδικασίες αυθαίρετες, είναι δεσμευτικές. Γιατί μας είπανε ότι υπήρξε σπατάλη... Εσείς γνωρίζετε πέραν όσων αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ. Μα δεν μπορεί να αγοράσει το ΚΥΣΕΑ τίποτα εκτός του εγκεκριμένου προγράμματος.

Μ. Παραγιουδάκης: Δεν γνωρίζω για σπατάλες. Γνωρίζω όμως για το ΕΜΠΑΕ (Ενιαίο Μεσοπροθεσμικό Πρόγραμμα των εξοπλισμών. Δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου ούτε σπατάλη.
Α. Τσοχατζόπουλος: Συμφωνείτε ότι το πρόγραμμα επενδύσεων είναι δεσμευτικό δεν μπορούμε…

Πρόεδρος: Πηγαίνετε.
Α. Τσοχατζόπουλος: Γιατί το κάνετε αυτό κυρία μου; Με διακόπτετε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, δεν με αφήνετε να μιλήσω. Παρακαλώ τι τρόπος είναι αυτός; Γιατί δεν με αφήνετε να μιλήσω.

Πρόεδρος: Σας παρακαλώ.
Α. Τσοχατζόπουλος: Μπράβο κυρία Πρόεδρε συγχαρητήρια. Πού είμαστε;

Γιατί δεν έχουν παραδοθεί τα υποβρύχια

Λ. Κοτσαλής (συνήγορος Άκη): Ποιος ο λόγος που τα υποβρύχια παραγγελθήκαν και δεν έχουν ακόμη παραδοθεί;
Μ. Παραγιουδάκης: Δε το γνωρίζω, γνωρίζω ότι ήταν εκ των καλυτέρων υποβρυχίων. Ο τύπος αυτός των υποβρυχίων (214) ήταν τα καλύτερα. Δεν είχα λόγο στην επιλογή, η απόφαση αυτή άνηκε στον υπουργό
Λ. Κοσταλής: Σε ποια κατάσταση παρέδωσε τις Ένοπλες Δυνάμεις ο Άκης Τσοχατζόπουλος;
Μ. Παραγιουδάκης: Η κατάσταση ήταν πολύ καλή, βεβαίως πάντα υπήρχαν ανάγκες
Λ. Κοτσαλής: Αρχιτέκτων αυτής της πολιτικής εθνικής άμυνας ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος;
Μ. Παραγιουδάκης: Ναι, ήταν ο κ. Τσοχταζόπουλος ως υπουργός Εθνικής Άμυνας που ήταν. Μετά ήταν ο κ. Παπαντωνίου ...
Λ. Κοτσαλής: Είχατε ακούσει για έκνομη δράση του πρώην υπουργού;
Μ. Παραγιουδάκης: Όχι δεν είχα ακούσει. Εξηγώ όμως ότι από τον όρκο μας έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον πολιτικό προϊστάμενο. Αν άκουγα κάτι, που δεν άκουσα, θα το έλεγα ευθαρσώς στον υπουργό. Θα του έλεγα: «υπουργέ, ακούγεται αυτό το πράγμα».

Ακόμη, στην κατάθεσή του ο Μ. Παραγιουδάκης ανέφερε:

«Ο Άκης Τσοχατζόπουλος έκανε μια εισήγηση που είχε στηριχθεί σε σοβαρά στοιχεία. Όλοι υπογράψαμε. Κατά τεκμήριο πιστεύαμε ότι δεν μπορούσε να γίνει δωροδοκία. Ως το επίπεδο των αρχηγών δεν βλέπω ότι ήταν δυνατόν η δωροδοκία από εκεί και πάνω δεν γνωρίζω».

Επίσης σημείωσε ότι τα Tor - m1 τεχνικά ήταν το καλύτερο αντιαεροπορικό για να ρίχνει κάτω τα F-16 των Τούρκων.

«Δεν φοβόμασταν τους Τούρκους, κάναμε πολλές ασκήσεις. Ο Τσοχατζόπουλος είχε σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου», είπε.

Παρούσα στο δικαστήριο είναι και σήμερα η Βίκυ Σταμάτη. Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος σήμερα το δικαστήριο αποφασίζει για το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής που υπέβαλλε ο Γ. Σαχπατζίδης, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε 13 χρόνια κάθειρξη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top