Ευρωπαίος υπουργός στον Guardian: «Τέλος οι χάρες στην Ελλάδα, ο Τσίπρας μας υποτίμησε»

Μπροστά σε τελεσίγραφο αναμένεται να βρεθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός

​Τελεσίγραφο «take it or leave it» ετοιμάζουν σήμερα οι δανειστές για τον Έλληνα πρωθυπουργό, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου υπουργού στην εφημερίδα Guardian.

«Η Ελλάδα θα πάρει τελεσίγραφο από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ», είναι ο τίτλος του άρθρου του Guardian, προβλέποντας κατά κάποιο τρόπο τι θα συναντήσει σήμεραο Α. Τσίπρας στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια του κρίσιμου τετ α τετ με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Αξιωματούχοι της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φαίνεται πως έχουν βάλει τις τελευταίες πινελιές σε ένα τελεσίγραφο προς την Ελλάδα, μετά τη μίνι Σύνοδο της Δευτέρας στο Βερολίνο των δανειστών της Ελλάδας», αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει:

«Στις Βρυξέλλες και τις πρωτεύουσες των κρατών μελών της ευρωζώνης, υπάρχει ισχυρό προαίσθημα πως η ακραία μικροπολιτική και από τις δυο πλευρές βγήκε εκτός ελέγχου και θα τελειώσει άσχημα».

Μάλιστα παραθέτει τις δηλώσεις κορυφαίου Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος επιτίθεται στον Α. Τσίπρα και προβλέπει την χρεοκοπία της Ελλάδας.

«Ο Αλέξης Τσίπρας και το ακροαριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ υποτιμούν την ενότητα της υπόλοιπης Ευρώπης. Αυτό πιθανότατα θα προκαλέσει χρεοκοπία ή κατάρρευση. Κανείς δεν προσπαθεί να το αποτρέψει πια», ξεκαθάρισε ο Ευρωπαίος υπουργός και πρόσθεσε:

«Η πιθανότητα ενός ατυχήματος είναι πραγματική. Αν πρόκειται να γίνει ένα ατύχημα, θα χρειαστούμε ένα μεγάλο ανθρωπιστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα».

Μάλιστα, ο Ευρωπαίος υπουργός, ο οποίος καλύπτεται από την ανωνυμία, φαίνεται να μη συμφωνεί και με την πεποίθηση Τσίπρα ότι το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με πολιτική απόφαση.

«Ο Τσίπρας πιστεύει πως όλα είναι μια πολιτική απόφαση. Οι κεντρώες κυβ��ρνήσεις της Ευρωζώνης δεν είναι πρόθυμες να κάνουν χάρες στην αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας και αυτό που απεχθάνονται οι ηγέτες της Ευρωζώνης είναι τι θα πει η κοινή γνώμη των χωρών τους. Κανείς δεν πρόκειται να πιέσει για μια πραγματική συμφωνία, διότι αυτός που θα πάρει το προβάδισμα εκθέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο. Κι αυτό διότι μπορεί να οριστικοποιηθεί το ατύχημα. Ποιος θα οδηγήσει την κούρσα; Ο Γιούνκερ; Όχι. Η ΕΚΤ; Όχι. Η Μέρκελ; Όχι. Όλοι γνωρίζουν πως όποιος βρεθεί πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι γι' αυτόν επιζήμιο. Δεν υπάρχει ούτε μια κυβέρνηση στην ΕΕ που να έχει συμφέρον να βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να βρει μια λύση και να μπορεί να την πουλήσει ως ένα τέλος της λιτότητας», σχολιάζει.

Όπως τονίζει ο Guardian στον πυρήνα της Ευρωζών��ς υπάρχει ένα αρραγές μέτωπο που είναι αποφασισμένο να διατηρήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα.

«Οι Γερμανοί είναι πιο μαλακοί σε σχέση με τους Σλοβάκους και τους Εσθονούς. Υπέρ της σκληρής γραμμής είναι ακόμη το Βέλγιο, η Φινλανδία και οι Κάτω Χώρες», δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος, ενώ ανώτερος διπλωμάτης τόνισε πως ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς Ντε Γκίντος θα γίνει ακόμα πιο σκληρός, υπό το φόβο ότι η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει πολιτικά ζητήματα και στην Ισπανία με τους Podemos.

«Στο βάθος υπάρχουν οι Αμερικανοί που φοβούνται τυχόν αποσταθεροποίηση της περιοχής και προσάραξη της Ελλάδα στο λιμάνι του Πούτιν. Κατά τον Γκούντερ Κριχμπάουμ, σύμμαχο της Μέρκελ, ακόμη και αυτό μπορεί να διευθετηθεί καθώς υπάρχουν και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ που δεν είναι στην ΕΕ», αναφέρει ο Guardian.

«Δεν ήμασταν συνηθισμένοι να μιλάμε με μια κυβέρνηση σαν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κάτι νέο για εμάς. Συνήθως ασχολούμασταν με μετριοπαθή κόμματα. Αν υπάρξει χρεοκοπία, θα πρέπει να αντιδράσουμε αμέσως. Αν ��άμε σε έλεγχο κεφαλαίων, αυτό θα είναι το πρώτο βήμα σε μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Οι Έλληνες θα χρειαστούν ένα νέο νόμισμα. Δεν υπάρχει προηγούμενο σε όλα αυτά, καμία διαδικασία. Θα είναι ένα χάος», παραδέχεται ο Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top