Πενταμερής συνάντηση στο Βερολίνο- Δανειστές: «Μεταρρυθμίσεις ή έξοδος»

Σε ποια σημεία συμφωνούν οι πέντε κυριότεροι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας-Πρώτη ανάρτηση: 00:07

Πενταμερής συνάντηση στο Βερολίνο- Δανειστές: «Μεταρρυθμίσεις ή έξοδος»

​Κοινή στάση και κοινή πρόταση προς την Ελλάδα διαμόρφωσαν σε πολιτικό επίπεδο οι κυριότεροι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας, σε πενταμερή συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο, στο περιθώριο συνεδρίου. Όπως σας γράψαμε νωρίτερα στο star.gr, αργά το βράδυ της Δευτέρας υπήρξε συνάντηση της Γερμανίδας καγκελάριου Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Ολάντ και του προέδρου της Κομισιόν, Γιούνκερ, με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ντράγκι και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Λαγκάρντ στη γερμανική πρωτεύουσα.

Σε αντίθεση, λοιπόν, με τα όσα ακούγονταν τις τελευταίες μέρες η πρόταση δεν αφορά την 5η αξιολόγηση, αλλά το μέλλον, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνο Αθανασίου.

Αντιθέτως, οι 5 συμφωνούν ότι η κυβέρνηση δεν θα διευκολυνθεί με κανένα τρόπο για την ολοκλήρωσή της εκκρεμούς αξιολόγησης από το 2ο ελληνικό πρόγραμμα και θα πρέπει να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις, όλων των δανειστών.
Μετά την πενταμερή κοινοτικές πηγές μετέδιδαν στις Βρυξέλλες, ότι Ντράγκι, Λαγκάρντ, Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ συμφωνούν στα εξής:
1) προϋπόθεση για οποιαδήποτε βοήθεια προς την Ελλάδα είναι η ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης,
2) το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν συμφωνούν στο περιεχόμενο και τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωσή της,
3) ουδείς εκ των πέντε σκοπεύει να παρέμβει στον άλλον για να τον πείσει να μετριάσει τις απαιτήσεις του,
4) οι πέντε συμφωνούν ότι για να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση όλα τα μέρη (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν) πρέπει να είναι ικανοποιημένα,
5) η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει και μετά την 5η αξιολόγηση τον δρόμο των σκληρών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής,
6) κανένα μελλοντικό ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν θα χρηματοδοτεί τα ελληνικά ελλείμματα,
7) το κούρεμα της ονομαστικής αξίας των δανείων του επισήμου τομέα προς την Ελλάδα είναι και θα είναι εκτός συζήτησης,
8) η επαναγορά των ομολόγων Τρισέ (27 δις) και η πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ (19 δις) είναι υπό συζήτηση,
9) το ΔΝΤ θα παραμείνει επόπτης και στο επόμενο ελληνικό πρόγραμμα,
10) το επόμενο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης πρέπει να αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες σε βάθος και με απόλυτο τρόπο - απολύσεις στο δημόσιο, μονιμότητα, ριζική αλλαγή συνταξιοδοτικού, φιλελευθεροποίηση επιχειρηματικού περιβάλλοντος, κα.
11) ως τότε δεν θα υπάρξει καμία άλλη διευκόλυνση σε σχέση με τη χρηματοδότηση ή τη ρευστότητα.
Προς το παρόν η Ελλάδα έχει ως την 1η Ιουνίου, ή ως τη στιγμή που θα της τελειώσουν τα λεφτά για να παρουσιάσει αξιόπιστες προτάσεις με βάθος και τεκμηρίωση προς την Τρόικα, η οποία δεν θα δεχθεί καμία πίεση για το πως θα ολοκληρώσει το έργο της. Από εκεί και πέρα η Ελλάδα θα κληθεί να νομοθετήσει το περιεχόμενο της συμφωνίας. Αν ο χρόνος δεν επαρκεί ως την 1η Ιουνίου θα δοθεί μια μικρή παράταση ώσπου να ολοκληρωθούν οι εκταμιεύσεις.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top