Πολ Μέισον: “Ελλάδα: μία κουκίδα γης που αξίζει να σωθεί;"

Ο Τσίπρας θέλει συμφωνία που θα άρει το αδιέξοδο υποστηρίζει

Με τίτλο "Ελλάδα: μία κουκίδα γης που αξίζει να σωθεί;" ο δημοσιογράφος του βρετανικού Channel 4 Πολ Μέισον δημοσιεύει άρθρο στην ιστοσελίδα του δικτύου, το οποίο αναφέρεται στις θέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, όπως αυτές διατυπώθηκαν με το άρθρο του στην εφημερίδα «Le Monde».

Ο Μέισον αναφέρει ότι στο άρθρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα η σημαντικότερη αναφορά είναι το σημείο όπου ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι οι αλλαγές στη φορολογία και τις δαπάνες που επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ «θα αυξήσουν τα έσοδα και αυτό θα το πράξουν χωρίς να έχουν απαραίτητα συνέπειες ύφεσης καθώς δεν μειώνουν περαιτέρω την ενεργό ζήτηση ή δεν μεταθέτουν περισσότερο βάρος στα κοινωνικά στρώματα με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».

Όπως προσθέτει ο αρθρογράφος, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει δημοσιονομική πειθαρχία χωρίς λιτότητα και οι δανειστές όχι. Και αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα παραμένει σε σύγκρουση με τους πιστωτές της, υποστηρίζει ο Μέισον.

Ως πιο ενδιαφέρον σημείο του άρθρου σχολιάζει το γεγονός ότι ο Τσίπρας κατηγορεί αυτή τη φατρία μεταξύ των δανειστών ότι μπλοκάρει την πρόοδο - εμμέσως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και τους συμμάχους του στην ΕΚΤ- και ότι θέλει να δημιουργήσει μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, "όπου ο 'πυρήνας' θα θέτει σκληρούς κανόνες σχετικά με την λιτότητα και την εφαρμογή και θα ορίζει έναν 'υπέρ' υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης με απεριόριστη εξουσία και με την ικανότητα ακόμη και να απορρίπτει τους προϋπολογισμούς κυρίαρχων κρατών που δεν συμβαδίζουν με τις αρχές του ακραίου νεοφιλελευθερισμού.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top