Πρόωρες εκλογές ή χρεοκοπία βλέπει για την Ελλάδα η Goldman Sachs

«Βασικό σενάριο είναι ο συμβιβασμός, αλλά η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει»

Η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι η Ελλάδ�� μπορεί να χρειαστεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, σε δημοψήφισμα ή ακόμη και σε χρεοκοπία, καθώς οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην χώρα και τους πιστωτές της, φαίνεται να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του οίκου, Huw Pill, εκφράζει φόβους ότι θα είναι «πολύ δύσκολο» για τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία, ώστε να αποδεσμευτεί η τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ του πακέτου διάσωσης της Ελλάδος.

Αν και σύμφωνα με τον Pill, το «βασικό σενάριο» εξακολουθεί να είναι ότι τελικά θα επιτευχθεί μια συμβιβαστική λύση, δεν αποκλείεται η κατάσταση να χειροτερέψει πολύ.

Όπως λέει ο Pill, η Ελλάδα παλεύει να αποπληρώσει το χρέος της στα 1,6 δισ. ευρώ γι'αυτόν τον μήνα και η πλατφόρμα πάνω στην οποία η σημερινή ελληνική κυβέρνηση εξελέγη - για διατήρηση του ευρώ, αλλά χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή - είναι «ασυμβίβαστη» με τις απαιτήσεις των δανειστών.

Σύμφωνα με τον Pill, αν δεν υπάρξει συμφωνία, τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας θα εξαντληθούν σύντομα.

«Με την σταδιακή έλλειψη ρευστότητας, η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να μην μπορεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της και υπό αυτές τις συνθήκες, θα αναγκαστεί αργά ή γρήγορα (και πιθανώς γρήγορα) σε τεχνική χρεοκοπία» προσθέτει.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, μια νέα πολιτική εντολή και, συνεπώς, μια νέα κυβέρνηση, μέσω ενός δημοψηφίσματος ή νέων εκλογών, μπορε�� να απαιτηθεί στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να αλλάξει τη δική του θέση, χωρίς μια νέα πολιτική εντολή, καταλήγει ο αναλυτής της Goldman Sachs, σημειώνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει κατηγορήσει τους πιστωτές της Αθήνας για «παράλογες απαιτήσεις», δείχνοντας έτσι ότι η κυβέρνησή του δεν θα υποκύψει στις πιέσεις τους για υφεσιακά μέτρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top