Νέο Μνημόνιο ζητά η Κομισιόν και μέτρα ΦΩΤΙΑ, ύψους 3,5 δισ. ευρώ

Στα χέρια της κυβέρνησης η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Νέο Μνημόνιο ζητά η Κομισιόν και μέτρα ΦΩΤΙΑ, ύψους 3,5 δισ. ευρώ

​Μία ακόμα κρίσιμη εβδομάδα για την ελληνική κυβέρνηση ξεκινά σήμερα με τις διαπραγματεύσεις να διεξάγονται σε τεχνικό, αλλά και πολιτικό επίπεδο σε εντατικούς ρυθμούς με στόχο οι δύο πλευρές να έρθουν πιο κοντά σε συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, η Κομισιόν έστειλε το Σάββατο στην κυβέρνηση νέο κείμενο πρότασης, το οποίο έχει ονομάσει Memorandum Of Understanding, δηλαδή Μνημόνιο, και περιλαμβάνει μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κείμενο αυτό περιλαμβάνει τόσο τις θέσεις της Κομισιόν, όσο και των δύο άλλων θεσμών, δηλαδή της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι άλλα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για αποκλίσεις μεταξύ των θεσμών και για την ύπαρξη περισσότερων του ενός κειμένου με προτάσεις συμφωνίας.

Πάντως, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση που έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει μέτρα, ύψους 3,5 δισ. ευρώ για το 2015, τα οποία είναι κυρίως φοροεισπρακτικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα στο κείμενο που στάλθηκε στην κυβέρνηση περιλαμβάνονται μέτρα για τον ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, αλλά προβλέπονται και περικοπές τουλάχιστον στις επικουρικές συντάξεις, όπως απαιτεί το ΔΝΤ.

Οι δανειστές φέρεται να υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν καθυστερήσει πολύ με αποτέλεσμα να αυξάνεται το δημοσιονομικό κενό κάθε μέρα που περνά, ενώ φαίνονται ανυποχώρητοι όσον αφορά στα φοροεισπρακτικά μέτρα και στις περικοπές των συντάξεων.

Ωστόσο, από την κυβέρνηση δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση στις πληροφορίες ότι η Κομισιόν έστειλε προσχέδιο συμφωνίας στην Αθήνα, αν και από δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων είναι έκδηλη η αισιοδοξία ότι σύντομα θα καταλήξουμε σε συμφωνία με τους δανειστές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top