Το ελληνικό ευρώ επέλεξε η Κομισιόν για τον εορτασμό των 30 ετών της σημαίας της ΕΕ

Πρώτη ανάρτηση 17.23

Το ελληνικό ευρώ (συγκεκριμένα το ελληνικό σχέδιο για το νόμισμα των δύο ευρώ) επέλεξε η Κομισιόν για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 30 ετών από την καθιέρωση της σημαίας με τα δώδεκα αστέρια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή!

Ύστερα από ηλεκτρονικό διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον οποίο συμμετείχαν κάπου 100.000 άνθρωποι, επελέγη από το 30% των συμμετεχόντων το νόμισμα των δύο ευρώ, που σχεδίασε ο γλύπτης Γιώργος Σταματόπουλος.

Η επιλογή αυτή πάντως, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν σηματοδοτεί κάποια «ξαφνική επέλαση φιλελληνισμού» για τις δυσκολίες που περνά η χώρα, καθώς η εθνικότητα κάθε σχεδίου δεν είχε αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

«Περίπου 75 εκατομμύρια κέρματα με αυτό το νέο σχέδιο θα τυπωθούν από τις 19 χώρες της ευρωζώνης και θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους στα πορτοφόλια των πολιτών στη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου αυτού του έτους» ανακοίνωσε η Επιτροπή.

Είναι η τέταρτη φορά που οι χώρες της ευρωζώνης εκδίδουν κοινό αναμνηστικό νόμισμα με το ίδιο σχέδιο στην "εθνική" όψη του ενιαίου νομίσματος.

Οι προηγούμενες φορές ήταν το 2007 (για την 50ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης), το 2009 (δέκα χρόνια ευρωπαϊκής και νομισματικής ένωσης), και το 2012 (δέκα χρόνια εισαγωγής χαρτονομισμάτων και νομισμάτων σε ευρώ).

Τα αναμνηστικά κέρματα θα είναι όλα των δύο ευρώ και θα κυκλοφορήσουν σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Για δεύτερη φορά κερδίζει ο Γ. Σταματόπουλος

Σύμφωνα με το ρεπορταζ του Τάσου Τέλλογλου για το Star, o γλυπτης Γιώργος Σταματόπουλος κερδισε για 2η φορά. H πρώτη ήταν το 2009, στον διαγωνισμό για ένα αναμνηστικό ευρώ που θυμίζει τα 30 χρόνια από την εισαγωγή της ευρωπαικής σημαίας με τα 12 αστέρια. Την ίδια ώρα ένα άλλο σχ��διο της ΤτΕ για ένα νόμισμα των 2 ευρώ απορρίφθηκε επειδή εξόργισε τους Ιταλούς.

Ο λόγος ότι σχεδιάσθηκε ένα εθνικό δίευρω με μία σκηνή στην εθνική του πλευρά από τον ελληνοιταλικό πόλεμο. Κάτι βεβαίως που δ��ν αρεσε καθόλου στους Ιταλούς Διαμαρτυρήθηκαν και με παρέμβαση του πρωθυπουργού αναγκασθήκαμε να αποσύρουμε τα σχέδια. Δεν ήμασταν οι πρώτοι. Οι Βέλγοι είχαν κάνει το ίδιο αναπαριστάνοντας την μάχη του Βατερλώ. Διαμαρτυρήθηκαν τότε οι Γάλλοι και το ευρώ αυτό δεν κυκλοφόρησε. Γιατί στην Ευρώπη ακόμα η εθνική μνήμη είναι πιο ευαίσθητο από ότι το χρήμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top