Έρχονται νέα μέτρα έως 3 δισ: Τα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας

Δείτε στο STAR.GR τα πέντε βασικά συστατικά της συμφωνίας που είναι προ των πυλών

Έρχονται νέα μέτρα έως 3 δισ: Τα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας

Προ των πυλών δείχνει να βρίσκεται η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές, όπως ξεκαθάρισε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του STAR, τα βασικά συστατικά της συμφωνίας που -σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου- ήδη γράφεται είναι πέντε, ενώ προβλέπονται μέτρα ύψους έως 3 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

1. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για για φέτος και το 2016. Για φέτος θα διαμορφωθεί στο 0,75% προκειμένου τα πρόσθετα μέτρα που θα κληθούν να σηκώσουν οι πολίτες να μην ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ.

2. Όχι σε οριζόντια μείωση μισθών-συντάξεων και όχι σε οριζόντια αύξηση των φορών. Οι όποιες αυξήσεις στη φορολογία θα είναι στοχευμένες και θα βαρύνουν κυρίως φορολογούμενους που έχουν εισόδημα από ένα όριο και πάνω (πχ. αύξηση έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ).

3. Αυξήσεις σε προϊόντα μέσω αλλαγών στον ΦΠΑ. Οι συντελεστές θα αλλάξουν με το νέο καθεστώς να προβλέπει και κίνητρο για αυξηθεί η εισπραξιμότητα του φόρου με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Η κυβέρνηση επιμένει σε τρεις συντελεστές με τα τρόφιμα στο χαμηλό (7%), ενώ οι δανειστές ζητούν δύο.

4. Διευθέτηση του ελληνικού χρέους για να γίνει βιώσιμο με μεγάλη επιμήκυνση της διάρκειας του και αναπτυξιακό πακέτο με κοινοτικά κονδύλια για επενδύσεις

5. Ασφαλιστικό: Άμεσες παρεμβάσεις για να αποθαρρυνθούν πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να φέρει αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα των ταμείων. Αυτό δεν αποκλείει να φέρει μειώσεις στις συντάξεις από το 2016, αν και η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως αυτό δεν είναι στις προθέσεις ή τα σχέδια της.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top