Μαξίμου: Η συμφωνία γράφεται στο Brussels Group με συνεχή ενημέρωση Τσίπρα

Διαβάστε τι περιλαμβάνει το πλαίσιο συμφωνίας

Την ώρα που στο Υπουργείο Οικονομικών έχει μεταβεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να δώσει οδηγίες στην ομάδα διαπραγμάτευσης και να συντονίσει το έργο της, στο Brussels Group ξεκινούν οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας.

Σύμφωνα με non paper της ελληνικής κυβέρνησης, θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με ηγέτες, ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας. Αυτή, άλλωστε ήταν και η πρόσφατη συμφωνία στη Ρίγα της Λετονίας, υπενθυμίζει η κυβ��ρνηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. ευρώ θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. Επισημαίνει με… νόημα όμως ότι είναι φανερό ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.

Το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.
β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.
γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και ��ισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.
δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα) και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η κυβέρνηση επίσης διαβεβαιώνει, για μία ακόμη φορά, ότι δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις.

Το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζει πάντως ότι παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς και υποστηρίζει ότι αν δεν απα��τούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία!

Επισημαίνει ότι είναι ενδεικτική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι (Κομισιόν και ΕΚΤ) ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι "θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά".

Η κυβέρνηση καταλήγει στη σχετική ενημέρωση ότι έχει κάνει το χρέος της και ότι έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία. Και καταλήγει ότι ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top