Δένδιας: Δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ό,τι κρατάει τη ΝΔ στο 15%

«Θα σκεφτώ τι θα κάνω, εάν το κόμμα μου αποφασίσει να καταψηφίσει τη συμφωνία»

​«Εγκληματική» χαρακτήρισε την καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων, ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στον Βήμα Fm, ο κ.Δένδιας υπογράμμισε ότι «δεν μιλώ για πιθανότητα συμφωνίας ή ασυμφωνίας, δεν διανοούμαι ούτε καν την καθυστέρηση από εδώ και πέρα. Τώρα έρχεται η στιγμή της αλήθειας, αυτό είναι προφανές».

Κληθείς να σχολιάσει τη φράση του Αντώνη Σαμαρά για «δεκανίκια του ΣΥΡΙΖΑ», ο πρώην υπουργός εξήγησε ότι «δεν είπε ακριβώς αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ., δεν ξέρω πού ακριβώς αναφέρεται, θα πρέπει να ρωτήσετε αυτόν που είπε τη φράση».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η ΝΔ δεν πρόκειται να αφήσει την χώρα να πάει στα βράχια. «Αν η ΝΔ μπορεί να προτείνει μια άλλη λύση, εναλλακτική, χρηματοδότησης της χώρας, τότε καλώς. Εάν δεν μπορεί να προτείνει μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης της χώρας, τότε τουλάχιστον επί της αρχής η ΝΔ δεν μπορεί να καταψηφίσει» πρόσθεσε και τόνισε «Επί του άρθρου ή των άρθρων η ΝΔ έχει απόλυτη ελευθερία και υποχρέωση απέναντι στην ελληνική κοινωνία και σε αυτούς που την ψήφισαν να κάνει, τις όποιες παρατηρήσεις της, αλλά επί της αρχής, στην ύπαρξη συμφωνίας με την Ευρώπη, πώς είναι δυνατόν να την καταψηφίσει το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα;»

Σύμφωνα με τον κ.Δένδια, η ΝΔ οφείλει να συγκαλέσει την Κ.Ο. και να αποφασίσει πού στέκεται το κόμμα σε αυτό το μείζον εθνικό ζήτημα. «Κατά τη γνώμη μου, δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι ό,τι κρατάει τη Ν.Δ. στο 15%. Αυτό είναι δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι που πρέπει ν’ αλλάξουμε» είπε με νόημα ο κ.Δένδιας.

Στο ερώτημα για την στάση που ο ίδιος θα κρατήσει στην περίπτωση που, η ΝΔ συντεταγμένα καταψηφίσει τη συμφωνία, ο κ.Δένδιας απάντησε ότι «μέσα σ’ ένα κόμμα, η πλειοψηφία το δεσμεύει». Ο ίδιος ωστόσο τόνισε ότι «εάν η ΝΔ αποφασίσει να πάψει να είναι η ΝΔ, να πάψει να είναι το μεγάλο ευρωπαϊκό κόμμα και να γίνει μια μικρή ξε��οφοβική παράταξη, είναι ένα μεγάλο θέμα, το οποίο πρέπει να το δούμε. Δεν είμαι έτοιμος να σας πω, είναι υπαρξιακό ζήτημα πάντως, δεν είναι απλό».

Μιλώντας για το μέλλον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι «η ΝΔ αυτή τη στιγμή δεν είναι γοητευτική. Εάν δεν μπορέσει να αλλάξει συνολικά τον τρόπο που απευθύνεται στην κοινωνία και δεν μπορέσει να κάνει την αυτοκριτική της, αλλά μείνει πεισματικά προσδεδεμένη στο ότι εμείς είχαμε δίκιο...δεν θα δούμε προκοπή»

«Δύσκολα θα υπάρξει μια τέτοια λογική. Για την αλλαγή ηγεσίας, εξαρτάται από τη φυσιογνωμία, εάν το κόμμα έχει μια πολύ συγκεκριμένη φυσιογνωμία, γιατί να χρειαστεί αλλαγή ηγεσίας;» διερωτήθηκε.