Γιούνκερ: Δεν βοηθά ο Βαρουφάκης αλλά εμπιστεύομαι τον Τσίπρα!

«Καλό κουράγιο» εύχεται κι αυτός στους Έλληνες…

Γιούνκερ: Δεν βοηθά ο  Βαρουφάκης αλλά εμπιστεύομαι τον Τσίπρα!
«Δεν βοηθά» αναφέρει για τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ Γιάννη Βαρουφάκη και στην στάση του στη διαπραγμάτευση ο πρόεδρος Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα που δεν είναι… «νορμάλ», αν και επισημαίνει ότι εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων MNI και στο Euro2day.gr.

«Δεν βοηθάει στη διαδικασία. O κ. Βαρουφάκης είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας που έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα και δεν αποπνέει την αίσθηση πως το γνωρίζει αυτό. Θυμίζω αυτό που είπε τις προάλλες ότι ο Σόιμπλε καταχράται τη δύναμή του αντί να απαντά στα επιχειρήματα των Γερμανών και των άλλων» απαντά συγκεκριμένα στην ερώτηση για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Ο Γιούνκερ αναφέρει ότι η Ελλάδα «πρέπει να οργανωθεί ώστε να πληρώσει το ΔΝΤ τον Ιούνιο» το οποίο θα παραμείνει «παρόν» σε όλες τις συμφωνίες και επισημαίνει ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει το αργότερο στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου «για ευνόητους λόγους».

Τάσσεται επίσης υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας τώρα, αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν κάποια μέτρα το φθινόπωρο, υπό την προϋπόθεση η ελληνική κυβέρνηση να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες, όπως έχει κάνει στο παρελθόν.

Για μία ακόμη φορά πάντως αναφέρει ότι βρίσκεται στο στρατόπεδο των «φίλων» της Ελλάδας και ότι ο ίδιος προσωπικά θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει όχι μόνο το default αλλά και πιθανό Grexit, ενώ παράλληλα στέλνει μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες ενός ατυχήματος και ότι το κόστος για την Ε.Ε. θα είναι μεγάλο.

Για τον ΦΠΑ ο Γιούνκερ αναφέρει ότι πρέπει να αντιστοιχεί γύρω στο 1% του ΑΕΠ και ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση μπορεί υπό όρους να μεταφερθούν για το φθινόπωρο.

Διαμηνύει όμως ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις πρέπει να αυξηθούν αλλά και ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, όπως και ότι χρειάζεται να αποσαφηνιστούν οι προτάσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Δεν συμφωνεί επίσης με την πρόταση μερικής αποδέσμευσης ρευστότητας τώρα, με αντάλλαγμα ορισμένα μέτρα για το καλοκαίρι, υποστηρίζοντας ότι είναι χάσιμο χρόνου.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις «πίσω από τις κουρτίνες», ενώ μήνυμα στέλνει και στον ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι εάν δεν συνεχίσει να κρατά διαμεσολαβητικό ρόλο η Κομισιόν τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία.

Για την πιθανότητα δημοψηφίσματος, αναγνωρίζει ότι είναι δικαίωμα ενός κυρίαρχου κράτους, αλλά εμμέσως τάσσεται κατά της πιθανότητας πρόωρων εκλογών, υποστηρίζοντας ότι δεν θα αλλάξουν τη στάση των άλλων χωρών και ότι απλώς θα καθυστερήσουν τις εξελίξεις.

Ο Γιούνκερ συμπεριλαμβάνει τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στο στρατόπεδο όσων θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα και υποστηρίζει ότι πρώτα πρέπει να κλείσει η παρούσα συμφωνία και μετά να συζητηθεί η πιθανότητα τρίτου δανείου.

Στέλνει τέλος μήνυμα στον ελληνικό λαό «να κάνει κουράγιο» (θυμίζοντας την έκφραση που είχε χρησιμοποιήσει ο τότε Επίτροπος Όλι Ρεν) και ξεκαθαρίζει ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που μπορεί να ταπεινωθεί».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top