Die Welt: « “Τρώγονται” Μέρκελ – Σόιμπλε για την Ελλάδα»

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ θέλει Grexit, η καγκελάριος λέει «όχι»

Die Welt: « “Τρώγονται” Μέρκελ – Σόιμπλε για την Ελλάδα»

Ρωγμές έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στη σχέση της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αιτία είναι η Ελλάδα. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt, το κυβερνητικό στρατόπεδο στο Βερολίνο έχει σπάσει στα δύο μιας και Μέρκελ και Σόιμπλε έχουν εκφράσει σοβαρές διαφωνίες τόσο στον τρόπο προσέγγισης, όσο και στον τρόπο επίλυσης του ελληνικού ζητήματος.

Όπως γράφει η εφημερίδα, η Γερμανίδα καγκελάριος θέλει να βρεθεί λύση για την Ελλάδα μέσα στο ευρώ, ενώ αντίθετα ο Β. Σόιμπλε επιμένει ότι το Grexit είναι η μοναδική λύση που έχει απομείνει.

«H καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι διχασμένοι: H Mέρκελ θέλει εν ανάγκη ήπια προσέγγιση, ο Σόιμπλε το Grexit. Αβέβαιο είναι ποιος θα επικρατήσει. Η Μέρκελ έχει περισσότερη εξουσία, ο Σόιμπλε έχει έναν ισχυρό σύμμαχο, το ΔΝΤ. Στην καγκελαρία, όμως, το Grexit δεν θεωρείται πραγματική επιλογή. Ο Τσίπρας είναι ένας αξιόπιστος διαπραγματευτικός εταίρος, σύμφωνα με τους παρατηρητές. Και η καγκελαρία τονίζει εδώ και βδομάδες ότι υπάρχει, πάντως, πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Στην καγκελαρία συνεκτιμούν τη στρατηγική σημασία των Ελλήνων. Πρόκειται για μια ισχυρή χώρα της νότιας Ευρώπης», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει:

«Θα ήταν αδιανόητο να αφεθεί η χώρα ��α κυλήσει εκτός Ευρωζώνης θορυβωδώς, να αφεθεί να βυθιστεί σε ταραχές και στο χάος, ίσως ακόμα και να στραφεί προς τη Ρωσία. Και όλα αυτά για μερικά δισεκατομμύρια. Και μάλιστα, τη στιγμή που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε, επίσης, δισεκατομμύρια στην Ουκρανία για να προσδεθεί στην Ευρώπη».

Η Die Welt σημειώνει ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποια οπτική θα επικρατήσει, μιας και η Α. Μέρκελ έχει την εξουσία, όμως ο Β. Σόιμπλε έχει μαζί του το ΔΝΤ, το οποίο χρησιμοποιεί για να πιέσει τόσο την Γερμανίδα καγκελάριο, όσο και την ελληνική κυβέρνηση.

«Πραγματική δύναμη δείχνει κανείς αν μπορεί να διαχειριστεί τα του οίκου του. Ήδη το γεγονός της συμμετοχής του ΔΝΤ στη σωτηρία της Ελλάδας δημιούργησε αμφιβολίες επ' αυτού. Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα αποτελούσε ξεκάθαρη ένδειξη αδυναμίας», σχολιάζει η Die Welt και συνεχίζει:

«Αλλά ο Σόιμπλε βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Δεν θέλει μεν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά και δεν την αποκλείει, διότι η διαπραγματευτική θέση της Ευρώπης θα αποδυναμωνόταν εξαιρετικά αν την απέκλειε».

Τέλος επικαλείται τη δήλωση του Ν. Βούτση ότι η Ελλάδα δεν έχει τα χρήματα για να πληρώσει το ΔΝΤ και επισημαίνει ότι αν και η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να κάνει κάποιες παραχωρήσεις, το Ταμείο επιμένει ότι η χώρα μας πρέπει να αποπληρώσει τα δάνεια στο ακέραιο και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να ενταχθεί σε κάποιο μελλοντικό πρόγραμμα βοήθειας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top