Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά στις Βρυξέλλες

Αγώνας δρόμου για να καλυφθεί η απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση-θεσμούς

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-θεσμών για να καλυφθεί η απόσταση που έχει απομείνει ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες.

Στο τραπέζι του Brussels Group πέφτουν τα τελευταία –αλλά ακόμη πολύ αιχμηρά- αγκάθια της διαπραγμάτευσης.

Η ελπίδα της Αθήνας είναι το συντομότερο δυνατό, πιθανόν έως το τέλος της εβδομάδας, να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς που θα ανοίξει το δρόμο για ένα έκτακτο Eurogroup και θα ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση του δημοσίου.

Για να υπάρξει όμως συμφωνία πρέπει να υπάρξει προσέγγιση με τους δανειστές σε τέσσερα μέτωπα.

Αυτά είναι:

• Το ασφαλιστικό: Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι θεσμοί θέλουν την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που θα προκαλέσει άμεση μείωση επικουρικών συντάξεων και περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ακόμη και για όσους έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Η κυβέρνηση δέχεται μόνο μέτρα περιορισμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για όσους θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης στο μέλλον.

• Τα εργασιακά: Οι θεσμοί, σύμφωνα πάντα με την Αθήνα, θέλουν να παγώσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

• Το ύψος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού για φέτος και το 2016: Η Αθήνα θέλει πρωτογενής πλεονάσματα στην περιοχή του 1% του ΑΕΠ ενώ οι θεσμοί πιέζουν για μεγαλύτερα.

• Το θέμα του ΦΠΑ: Η ελληνική πλευρά επιθυμεί τρείς συντελεστές 7%, 14% και 22% ενώ οι θεσμοί πιέζουν για δυο συντελεστές 12% και 23%. Η προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης επικεντρώνεται στο να υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή τουλάχιστον τα φάρμακα και τα τρόφιμα.

Από την κυβέρνηση σημειώνουν ότι δεν έχει τεθεί θέμα παράτασης του προγράμματος ή συγκέντρωσης των δόσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μια δόση στο μέλλον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top