ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣH: «Άλλο ένα Μνημόνιο» η συμφωνία που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-Απαισιόδοξοι οι Έλληνες

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ-Παραμένει δημοφιλής ο Τσίπρας

​Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δείχνει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας “Metrisi” για το protothema.gr, που έγινε μεταξύ 20-22 Μαΐου σε δείγμα 1.108 ατόμων.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 33,4% έναντι της ΝΔ, που συγκεντρώνει ποσοστό 23,9%. Το Ποτάμι βρίσκεται σταθερά στην τρίτη θέση με 6,2%, και ακολουθούν οι ΑΝΕΛ με 5,3%, το ΚΚΕ με 5,2%, η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ με 5,1%, το ΠΑΣΟΚ με 3,1%.

«Άλλο κόμμα» απαντά το 5,6% και η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 12,2%.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, έξι στους δέκα πολίτες προεξοφλούν τη συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία, 58,4%, πιστεύει ότι η συμφωνία θα είναι «άλλο ένα Μνημόνιο» μακριά από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και μόλις το 25,2% πιστεύει ότι, εάν επέλθει συμφωνία, αυτή θα είναι σύμφωνη με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια ισχυρή μειοψηφία ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα το 29,1% και το 63,2% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ επιθυμούν μια σκληρότερη διαπραγμάτευση, ακόμα και εάν αυτό σημαίνει έξοδο της χώρας από το ευρώ, σε αντίθεση με 7 στους 10 πολίτες, που επιθυμούν τη συμφωνία.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα:

- Το 61,2% πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ το 21,2% πιστεύει ότι θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο.

- Το 49,2% πιστεύει ότι, εάν τελικά επιτευχθεί συμφωνία, δεν χρειάζεται να τεθεί σε δημοψήφισμα, αλλά αρκεί η έγκρισή της από την κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Εάν όμως δεν επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς, το 52,6% των πολιτών διαφωνεί με την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, ενώ αντίθετα το 49,3% συμφωνεί με τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας.

- Η συντριπτική πλειοψηφία, 71,4%, πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν επιθυμούν ένα Grexit.

- Έξι στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι τόσο η κατάσταση στη χώρα, όσο και στο οι��ογενειακό τους νοικοκυριό θα χειροτερέψει.

- Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει δημοφιλής, αφού η ικανοποίηση για το έργο και τις προσπάθειές του παραμένουν σε υψηλό ποσοστό, 44,9%, παρότι παρουσιάζει πτώση σχεδόν πέντε ποσοστιαίων μονάδων από τον Απρίλιο.

- Αντίθετα, η ικανοποίηση από την κυβέρνηση έχει περιοριστεί στο 32,3%.

- Το 48,5% πιστεύει πως η κυβερνητική πολιτική αποδυνάμωσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

- Το 42,4% πιστεύει ότι η κατάσταση στη χώρα είναι σίγουρα/μάλλον χειρότερη σήμερα, από ότι ήταν προ των εκλογών του Ιανουαρίου .

- Το 56,9% διαφωνεί με την κυβερνητική διαπραγματευτική προσπάθεια απέναντι στους θεσμούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top