Τσίπρας: Καμία λύση δεν μπορεί να βρεθεί για την Ουκρανία μέσα από κυρώσεις

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στην Ρίγα

​«Καμιά λύση δεν μπορεί να βρεθεί μέσα από ένα φαύλο κύκλο κυρώσεων, στρατιωτικοποίησης και ψυχροπολεμικής ρητορείας». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων σε τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στη Ρίγα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «οι λύσεις βρίσκονται μόνο αν η επιδεικνυόμενη αποφασιστι��ότητα συνδυάζεται με την προσπάθεια εξεύρεσης και υπόδειξης διεξόδου για το μέλλον».

Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, «είναι ξεκάθαρο ότι, με όρους διεθνών σχέσεων, η κρίση στην Ουκρανία παραμένει ένα κρίσιμο ζήτημα στην περιοχή και πέρα από αυτή. Η Ελλάδα έχει επιπρόσθετους λόγους να στηρίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα, δεδομένου ότι δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής διαμένουν στην περιοχή των συγκρούσεων».

Όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τις ειρηνευτικές διπλωματικές πρωτοβουλίες -στη βάση της συμφωνίας του Μινσκ- και τον ρόλο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην περιοχή, καθώς ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτής της σύγκρουσης είναι μέσω ειρηνικών τρόπων και διαδικασιών».

Τέλος, ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι «είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι οι σημερινές αποφάσεις δεν στρέφονται εναντίον οιασδήποτε άλλης χώρας, αλλά εξασφαλίζουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή και δημιουργούν κίνητρα για τη συνεργασία. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ότι θα πρέπει να μην ξεχνάμε την ανάγκη οικοδόμησης μιας Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Ασφάλειας, που θα εξασφαλίζει τα μεσο-μακροπρόθεσμα συμφέροντα της ΕΕ, συμπεριλαμβάνοντας τη Ρωσία στο τραπέζι του διαλόγου, όσο απαιτητική και αν αποδειχθεί η πρόκληση αυτή».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top