Σε εποικοδομητικό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός το μεσημέρι συναντάται με τον Γιούνκερ

Σε εποικοδομητικό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ

​Σε εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας Καγκελάριου, 'Αγκελας Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Η συνάντηση η οποία διεξήχθη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας διήρκεσε περίπου δυόμιση ώρες, ενώ σε αυτήν συμμετείχαν εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε αυτήν, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόο��ος. Εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοικτά θέματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Από την πλευρά τους, η Μέρκελ και ο Ολάντ κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με έναν τέτοιο ορίζοντα και εξέφρασαν τη βούληση τους να συνδράμουν, ακόμα και προσωπικά αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία.

220515012121_1902.jpg

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση αφορούσε τόσο τους όρους της συμφωνίας όσο και την επόμενη μέρα. Υπήρξε θετικό κλίμα σε σχέση με ένα ισχυρό επενδυτικό σχέδιο για την προώθηση της ανάπτυξης, για την επόμενη ημέρα, με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας που θα κλείσει το τρέχον πρόγραμμα. Όπως επισήμαιναν οι κυβερνητικές πηγές παραμένει αγκάθι η επιμονή στην ανάγκη να συμφωνήσει και το ΔΝΤ για να κλείσει η συμφωνία.

Κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters δήλωσε ότι μετά τη συνάντηση «είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία».

Yπενθυμίζεται ότι ο κ. Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής το βράδυ της Πέμπτης, είχε αναφέρει ότι «δεν θα διαπραγματευτούμε εδώ το θέμα της Ελλάδας».

«Δεν είναι εδώ, στη Ρίγα, το μέρος για να διαπραγματευτούμε για το ελληνικό ζήτημα. Είναι αλήθεια, όμως, ότι μας επιτρέπει να προετοιμάσουμε τις επόμενες συναντήσεις και συγκεκριμένα μία συνεδρίαση του Eurogroup στα τέλη αυτού του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου», πρόσθεσε.

220515012120_0758.jpg

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι η Γαλλία και η Γερμανία αυτές που θα πάρουν τις αποφάσεις εκ μέρους όλης της Ευρώπης, καθώς μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν λάθος.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα Παρασκευή στις 2:30 το μεσημέρι, όπως ανακοίνωσε μέσω twitter ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top