Sueddeutsche Zeitung: Βλέπει παράταση του προγράμματος και εκταμίευση 4 δισ.

Τι σκέφτονται οι Ευρωπαίοι για να δοθεί προσωρινή λύση στην ελληνική κρίση

​Παράταση του ισχύοντος προγράμματος μέχρι το φθινόπωρο, εκταμίευση 4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα και συζητήσεις για τρίτο πακέτο στήριξης βλέπει με σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

«Η ΕΕ εξετάζει την επέκταση της βοήθειας προς την Ελλάδα», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, το οποίο επικαλείται, δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του Eurogroup, ότι το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας θα μπορούσε να παραταθεί ως το φθινόπωρο.

Η ίδια πηγή, που δεν κατονομάζεται, σημειώνει ότι παράλληλα θα μπορούσε να εκταμιευτεί μέρος της τελευταίας δόσης προς την Αθήνα, ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, με την ελληνική κυβέρνηση να δίνει ως αντάλλαγμα την εφαρμογή μέρους του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει τις αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό θα μπορούσαν να πάρουν μια παράταση.

Ο αξιωματούχος του Eurogroup, χαρακτήρισε μάλιστα το σενάριο αυτό ως «την καλύτερη επιλογή», ώστε η Ελλάδα να αποφύγει την χρεοκοπία που της χτυπά την πόρτα, αλλά και την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.

413x540_3f597deb998d84ce999a07ea8f8a425c.jpg

«Το αν θα μπορέσει να δοθεί παράταση στην Αθήνα θα εξαρτηθεί από τη συνομιλία που θα έχουν σήμερα στη Ρίγα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ», σημειώνει η Suddeutsche Zeitung, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης προσπαθούν να καταλήξουν σε μια τουλάχιστον πολιτική συμφωνία με την Αθήνα.

Κοινοτικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών να κυριαρχήσουν στην σύνοδο των G7 που θα γίνει στις 7 και 8 Ιουνίου.

Όπως εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, «οι διαπραγματεύσεις θα έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό ως το τέλος Μαΐου, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να μπορέσουν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου να συναντηθούν και να λάβουν μια απόφαση για το θέμα».

Όπως σημειώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, το καλύτερο σενάριο θα ήταν να ζητηθεί από την Αθήνα να εκπληρώσει μέρος του προγράμματος. Όταν συμβεί αυτό θα μπορούσε να αποδεσμευθεί μέρος της βοήθειας, να δοθεί μια νέα παράταση μέχρι το φθινόπωρο και αν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

«Προκειμένου να αποδεσμευθούν τα χρήματα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να ακολουθήσει πρόγραμμα περικοπής δαπανών ύψους περισσότερων από 5 δισ. ευρώ, να προχωρήσει σε αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, καθώς και άλλες μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό θα λάβουν παράταση για μετά το φθινόπωρο», αναφέρει το δημοσίευμα.

Μάλιστα, όπως τονίζεται, ένας λόγος που οι Ευρωπαίοι εταίροι εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος είναι γιατί φοβούνται ότι ο Α. Τσίπρας θα προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

«Αν σχεδιάζεται δημοψήφισμα για το φθινόπωρο, η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο παρά να παρατείνει το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας», εξήγησε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

«Πριν από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος η ΕΕ δεν μπορεί απλώς να αρχίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ χωρίς οικονομική βοήθεια η Αθήνα απειλείται με χρεοκοπία.

Ωστόσο, ο ανταποκριτής του Star, στις Βρυξέλλες, Θ. Αθανασίου επισημαίνει πως το δημοσίευμα τονίζει ότι αν υπάρξει staff level agreement και έγκριση από Eurogroup, το πρόγραμμα θα μπορούσε να παραταθεί για λίγους μήνες εφόσον η Ελλάδα δεν έχει προλάβει να νομοθετήσει για να εισπράξει σταδιακά τα χρήματα, όσο νομοθετεί.

Σημειώνει μάλιστα ότι το σενάριο αυτό ισχύει μόνο αν η Ελλάδα έχει δικά της λεφτά για να πληρώνει τις υποχρεώσεις της πριν να πάρει τη δόση και δεν έχει στο ενδιάμεσο χρεοκοπήσει. Έτσι, δεδομένου ότι �� Ελλάδα δεν θα έχει λεφτά τον Ιούνιο, πρέπει όχι μόνο να έχει συμφωνήσει, αλλά και να έχει νομοθετήσει, αν θέλει να εισπράξει στην ώρα της τα χρήματα και να αποφύγει τη χρεοκ��πία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top