Κουντουρά για ΦΠΑ: Καμία αλλαγή μέχρι τον Οκτώβριο στον τουρισμό

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι ξενοδόχοι

Κουντουρά για ΦΠΑ: Καμία αλλαγή μέχρι τον Οκτώβριο στον τουρισμό

​Την διαβεβαίωση, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στον ΦΠΑ του τουρισμού μέχρι τον Οκτώβριο, έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.

Μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", η υπουργός επανάλαβε την σχετική δέσμευση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο Star και στην εκπομπή «στον ενικό», πως οι όποιες αλλαγές στον ΦΠΑ, θα γίνουν μετά το καλοκαίρι.

Η κα Κουντουρά τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και δεν υπάρχει κάποια απόφαση μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού, «η κυβέρνηση χωρίς οικονομική μελέτη και χωρίς τεκμηρίωση, δεν θέλει να κάνει καμία αλλαγή, που θα βλάψει γενικότερα την οικονομία». Όπως τόνισε η ίδια, «πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί απέναντι στις χώρες, τις οποίες ανταγωνιζόμαστε. Ο ΦΠΑ έχει δύο συντελεστές σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, 7-10% και 17-19%. Εκεί λοιπόν γίνονται και οι προτάσεις και οι διαπραγματεύσεις».

Υποστήριξε ακόμα ότι «πρέπει να υπάρχει το προνόμιο των νησιών, όπως υπάρχει σε όλη την Ευρώπη»

Ανησυχούν οι ξενοδόχοι

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ,ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ελλάδος, Ιωάννης Ρέτσος, εξέφρασε την ανησυχία του κλάδου για τις επικείμενες αλλαγές.

Ο ίδιος επικαλέστηκε μελέτη, σύμφωνα με την οποία, «αν ο ΦΠΑ αυξανόταν από το 6,5% στο 13%, θα υπήρχε 1,5 μονάδα επιβάρυνση στο ΑΕΠ της χώρας και περίπου 100.000 χαμένες θέσεις εργασίας».

Ο κ.Ρέτσος σημείωσε ότι ο ανταγωνισμός από Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, έχει μέσο ΦΠΑ τουριστικό 8-10% και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή είμαστε μέσα στον ανταγωνισμό με το μέσο όρο ΦΠΑ, που έχουμε. Αν βγούμε και λίγο παραπάνω πάλι μπορούμε να ανταγωνιστούμε, αλλά το 15% και το 18% είναι νούμερα απαγορευτικά».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top