Βαρουφάκης: Αυτά είναι τα πέντε κλειδιά για την Μετα-Μνημονιακή εποχή

Ομιλία στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ

Βαρουφάκης: Αυτά είναι τα πέντε κλειδιά για την Μετα-Μνημονιακή εποχή

​Επίθεση στους δανειστές εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην Γενική Συνέλευση, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

«Οι δανειστές, πρέπει να αποδεχθούν ότι η Μνημονιακή λογική, … σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα, το χρέος και την μεγέθυνση του ΑΕΠ, απέτυχε στην περίπτωση της Ελλάδας και πρέπει να μπει στο περιθώριο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις.

Στην κυβέρνηση σύμφωνα με τον κ.Βαρουφάκη «προτείνουμε (...) να θέσουμε τους στόχους των ��ρωτογενών πλεονασμάτων σε επίπεδα που να συνάδουν με τον ρυθμό ανάπτυξης, ώστε να εξέλθει η κοινωνική μας οικονομία από το τέλμα, να αρχίσει για πρώτη φορά να αυξάνεται το ονομαστικό ΑΕΠ, και να αρχίσει να υποχωρεί πραγματικά το χρέος».

«Αν δεν εισακουστεί η πρότασή μας για χαμηλότερα πλεονάσματα, τότε το ποσοστό χρέους θα αυξηθεί,όπως αυξανόταν τα τελευταία χρόνια καθώς οι στόχοι της οικονομικής μεγέθυνσης θα βουλιάξουν και πάλι στο τέλμα της ύφεσης, στην παγίδα της λιτότητας» είπε ο υπουργός, ενώ μιλώντας για την έξοδο της χώρας στις αγορές, ο ίδιος εκτίμησε ότι, «αυτός θα επιτευχθεί μέσα από την μεγιστοποίηση των ρυθμών ανάπτυξης, που θα φέρουν τα χαμηλότερα πλεονάσματα και βεβαίως την ορθολογικότερη διάρθρωση του χρέους μας».

«Εμείς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι απαραίτητο να αλλάξουμε ήθη και έθιμα. Να γίνουμε πιο παραγωγικοί, περισσότερο αποτελεσματικοί, να συγκλίνουμε ως προς την ανταγωνιστικότητά μας με την Βόρεια Ευρώπη. Εκείνοι, οι δανειστές, πρέπει να αποδεχθούν ότι η μνημονιακή λογική, μέρος της οποίας σας ανέπτυξα σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα, το χρέος και την μεγέθυνση του ΑΕΠ, απέτυχε στην περίπτωση της Ελλάδας και πρέπει να μπει στο περιθώριο», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέλυσε τους πέντε άξονες για τη συμφωνία μετά τον Ιούνιο:

-Εξορθολογισμός στη διάρθρωση του χρέους. «Προτείνουμε τη διαμεσολάβηση του ESM για να πληρώσει την ΕΚΤ και εμείς να πληρώσουμε σε βάθος χρόνου τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό» είπε αναφερόμενος, στα ομόλογα που δεν μπήκαν στο PSI πριν το 2012.

-Επενδύσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα λελογισμένο μείγμα αποκρατικοποιήσεων και κατοχής μεριδίου των περιουσιακών στοιχείων από το κράτος.

-Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να απεγκλωβιστεί από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Για να γίνει αυτό, είπε, απαιτείται η δημιουργία εταιρείας δημόσιας διαχείρισής τους.

-Καταπολέμηση της νέας μορφής φτώχειας. «Είμαστε αποφασισμένοι να επεκτείνουμε την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης σε συνεργασία με την Κομισιόν» είπε.

-Κοινές προϋποθέσεις κλεισίματος του υπάρχοντος προγράμματος και του Νέου Συμβολαίου για την Ευρώπη. «Η μετάβαση από το μνημόνιο στο αναπτυξιακό πρόγραμμα, προϋποθέτει μία συναίνεση από όλα τα μέρη» είπε ο κ.Βαρουφάκης.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top