Σακελλαρίδης: Δεν υπάρχει δίλημμα «συμφωνία ή στάση πληρωμών», πάμε για αμοιβαία επωφελή λύση

«Η κυβέρνηση θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, να είναι και η άλλη πλευρά»

Σακελλαρίδης: Δεν υπάρχει δίλημμα «συμφωνία ή στάση πληρωμών», πάμε για αμοιβαία επωφελή λύση
«Δεν υπάρχει δίλημμα “συμφωνία ή στάση πληρωμών” για την κυβέρνηση, κινούμαστε για μια αμοιβαία επωφελή λύση» ξεκαθάρισε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης στο καθιερωμένο briefing.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ενώ υπογράμμισε πως οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης παραμένουν.

Συνεχίζοντας, ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι οι κόκκινες γραμμές δεν είναι κάποιου είδους «φετίχ» αλλά αντίθετα απαραίτητα στοιχεία «για μία συμφωνία που δεν επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος». Μάλιστα, τις χαρακτήρισε ως «στοιχεία άμυνας σε μία συμφωνία» και τόνισε ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν δεσμεύει μόνο την Ελλάδα αλλά και τους εταίρους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση για την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στους δανειστές, σημείωσε ότι υπήρξαν επαφές μέσα από τις οποίες αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα από τον εγγυητικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, αφού χρειαζόταν τόσο η άδεια του ΔΝΤ όσο και της ΤτΕ. Σχολιάζοντας, εξάλλου, τελεσίγραφα τύπου «take it or leave it», στο οποίο αναφέρθηκαν σήμερα με δημοσίευμα οι FT, ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι δεν βοηθούν στον διάλογο και στην επίτευξη συμφωνίας.

Ο κ. Σακελλαρίδης υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να υπογράψει νέο μνημόνιο, ενώ έθεσε τέσσερα προαπαιτούμενα για να υπάρξει συμφωνία: Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αναδιάρθρωση του χρέους, «όχι»μειώσεις σε μισθούς-συντάξεις και να υπάρχει ισχυρό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, ενώ όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Ρωμανιά για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, τόνισε διπλωματικά πως το ουσιαστικό είναι «ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα ισχύσει».

Απαντώντας στο αν η Ελλάδα θα καταβάλλει την επόμενη δόση του ΔΝΤ, ο κ. Σακελλαρίδης διπλωματικά απάντησε ότι η χώρα μας έχει αναλάβει την ευθύνη να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο εξωτερικό αλλά υπογράμμισε ότι το ίδιο πρέπει να κάνει και η άλλη πλευρά.

Ο κ. Σακελλαρίδης δεν θέλησε να απαντήσει κάτι για τα περί δημοψηφίσματος, τονίζοντας πως ισχύει ό,τι έχει πει μέχρι τώρα για το θέμα, ενώ σημείωσε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης τυγχάνει της απόλυτης στήριξης του πρωθυπουργού.

Τέλος, αναφερόμενος στο αν θα περάσει η συμφωνία από τη Βουλή, όταν έρθει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Τα χαρακτηριστικά που θα έχει, δεν θα δίνουν το περιθώριο στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μην την ψηφίσουν. Για να έρθει η συμφωνία στη Βουλή, θα έχει τα χαρακτηριστικά που ορίζονται από το πλαίσιο της λαϊκής εντολής».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top