Η επιστολή-προειδοποίηση Τσίπρα στους δανειστές: Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τη δόση!

Είχε ενημερώσει για αδυναμία καταβολής των 750 εκ. ευρώ σε ΔΝΤ- Τελικά βρέθηκε λύση

Επιστολή-προειδοποίηση προς τους δανειστές ότι η Ελλάδα δεν θα είναι δε θέση να αποπληρώσει τους δανειστές φέρεται να είχε στείλει ο Αλέξης Τσίπρας στους επικεφαλής των θεσμών (Ντράγκι, Λαγκάρντ, Γιούνκερ) λίγες ημέρες πριν τη δόση στο ΔΝΤ την Τρίτη 12 Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός σημείωνε ότι εάν δεν βρεθεί κάποιος τρόπος παροχής ρευστότητας στην Ελλάδα άμεσα, δεν θα πλήρωνε τη δόση στο Ταμείο. Παράλληλα, υπογράμμιζε πως η Ελλάδα καλύπτει για πολλούς μήνες τις υποχρεώσεις της, χωρίς να λάβει χρηματοδότηση από τους θεσμούς, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται οι εγχώριες πηγές άντλησης ρευστότητας.

Οι 4 εναλλακτικές που πρότεινε ο πρωθυπουργός

Στη συνέχεια, ζητούσε από τους παραλήπτες της επιστολής να δώσουν λύση στο πρόβλημα, προτείνοντας τέσσερις εναλλακτικές:

1. Να αυξήσει η ΕΚΤ το όριο των εντόκων γραμματίων που μπορούν να έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες.

2. Να εκταμιευθεί κάποιο μέρος από τα 7,3 δισ. ευρώ των δόσεων των πιστωτών (ΔΝΤ, Ευρωζώνη).

3. Να καταβληθούν τα κέρδη που είχε η ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα και τα οποία ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ.

4. Να επιστραφούν στην Ελλάδα τα 1,18 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που επεστράφησαν –αν και δεν έπρεπε– στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) μαζί με τα υπόλοιπα κεφάλαια του ΤΧΣ, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup ��ης 20ής Φεβρουαρίου.

Ενημέρωση και σε ΗΠΑ- Ενοχλήθηκαν οι δανειστές

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά και με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού και τον είχε ενημερώσει για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Η επιστολή Τσίπρα φέρεται να προκάλεσε εκνευρισμό στους πιστωτές, οι οποίοι -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- φρόντισαν να διαμηνύσουν στην Αθήνα τι μπορεί να σημαίνει μια τέτοια εξέλιξη.

Τελικά, η δόση καταβλήθηκε κανονικά​ χάρη στη χρήση του ειδικό αποθεματικού υπέρ του ΔΝΤ (SDR Holdings) που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.
​​
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top