O Γιάνης Βαρουφάκης σύμβουλος σε εταιρία Bitcoin-Η οργισμένη απάντηση του Υπουργού Οικονομικών

«Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει» λέει

​Ερωτήματα προκάλεσε μια αποκάλυψη που είδε το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον ρόλο συμβούλου που φέρεται να είχε ο Γιάνης Βαρουφάκης, έως και δυο μήνες μετά την υπουργοποίηση του σε εταιρία Bitcoin της Σιγκαπούρης.

Σε e-mail που δημοσιεύεται στο «Πρώτο Θέμα», ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται να διατηρεί τον ρόλο συμβούλου στην εταιρία Tembusu Systems, το��λάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015.

Μάλιστα αν κάποιος πληκτρολογήσει το link http://www.tembusu.sg/, θα βρει το προφίλ του Γιάνη Βαρουφάκη ανάμεσα στα υπόλοιπα στελέχη της εταιρίας, με την ιδιότητα του συμβούλου να είναι εμφανής, κάτι το οποίο αναφέρει και σε κείμενο της η εταιρία.

varoufakis3_1.jpg
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η συνεργασία του Έλληνα ΥΠΟΙΚ με την εταιρία Tembusu Systems ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2014. Ο κύριος Βαρουφάκης απάντησε θετικά στο κάλεσμα και παρά το γεγονός ότι στη συνέχεια έγινε Υπουργός του ελληνικού κράτους, εκείνος συνέχισε να διατηρεί την θέση του στην ιδιωτική εταιρία. Να σημειώσουμε ότι μέχρι τότε η Tembusu είχε διακριθεί για το λανσάρισμα του Bitcoin, αλλά και για το γεγονός πως αυτή πρώτη είχε τολμήσει να εγκαταστήσει στη Σιγκαπούρη αυτόματα μηχανήματα (ΑΤΜs) τα οποία προμήθευαν κάθε ενδιαφερόμενο με Bitcoins (έναντι πραγματικών χρημάτων) και ετοιμαζόταν να περάσει στο επόμενο στάδιο, στο λανσάρισμα μιας «νέας εποχής στις ψηφιακές πλατφόρμες συναλλαγών», στην «επόμενη ημέρα μετά το Bitcoin».

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΤΑΙΡΙΑ TEMBUSU SYSTEMS:

Πρόκειται για μια start up εταιρία της Σιγκαπούρης, η οποία με την βοήθεια ειδικών συμβούλων δημιούργησε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ψηφιακών συναλλαγών με την επωνυμία TRUST Framework. Πρόκειται για ��ια πλατφόρμα που υιοθετεί μεν τη λογική του Bitcoin, του ψηφιακού νομίσματος, αλλά με δικλίδες ασφαλείας που αποτρέπουν κάθε κίνδυνο διαρροής συναλλαγών ή χακαρίσματος των ψηφιακών λογαριασμών και κλοπής των ηλεκτρονικών αρχείων των συναλλαγών. Η ιδέα της πλατφόρμας αυτής προσέλκυσε μάλιστα ήδη το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών, με την Τembusu να ανακοινώνει, στις 29 Ιανουαρίου πως έλαβε ήδη μια επενδυτική «ένεση» ύψους 887.000 δολαρίων (ή αλλιώς 1,2 εκατ. δολαρίων Σιγκαπούρης) για να αναπτύξει περαιτέρω την ηλεκτρονική της πλατφόρμα.

Μάλιστα η εφημερίδα παρουσιάζει τον Γιάνη Βαρουφάκη ως θιασώτη του Bitcoin (ψηφιακού νομίσματος), ο οποίος μεταξύ άλλων πιστεύει πως (το Bitcoin) αποτελεί μια «τολμηρή απόπειρα να δημιουργηθεί χρήμα μακριά από τον έλεγχο κάθε κράτους, κάθε κεντρικής τράπεζας, πρακτικά κάθε κεντρικής εξουσίας».

varoufakis1_10.jpg
Επί της ουσίας, το Bitcoin δημιουργήθηκε ως ψηφιακό νόμισμα που δεν συναρτά την κυκλοφορία, την αξία και την αποτίμησή του με καμία οικονομία και κανένα περιοριστικό μέτρο ή έλεγχο, κάτι που ο κ. Βαρουφάκης, ως θεωρητικός της οικονομίας, ασπάστηκε και επιχειρηματολόγησε υπέρ του, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ-«ΛΙΓΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ»

Αργά το βράδυ του Σαβ��άτου, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας:

Η εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, στο κυριακάτικο φύλλο της, μου περιποιεί την τιμή να επικεντρωθεί στο πρόσωπό μου δις και μάλιστα στην πρώτη σελίδα! Η τιμή θα ήταν μεγάλη αν τα σχετικά άρθρα δεν περιείχαν ανακρ��βειες, που είμαι σίγουρος ότι θα διορθωθούν από την σύνταξη της εφημερίδας.

Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει. Ποτέ δεν πρότεινα «εργοδότη» μου, πόσο μάλιστα την μικρή, νεόδμητη εταιρεία Tembusu, ως σύμβουλο της κυβέρνησής μας.

Όποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα μου θα βρει αρκετά άρθρα, ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, και video από ομιλίες μου, με θέμα τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών. Πρόκειται για ερευνητικό πεδίο με το οποίο είχα ασχοληθεί (σε ��υνεργασία με πανεπιστήμια και τεχνολογικές εταιρείες του εξωτερικού), πριν κατέλθω στο στίβο της πολιτικής.

Η συγκεκριμένη εταιρεία ήρθε σε επαφή μαζί μου το 2013 ζητώντας μου συμβουλές καθώς οι ιδρυτές της (νέοι, ταλαντούχοι τεχνολόγοι του χώρου) διάβασαν (τυχαία όπως μου είπαν) σχετικά μου άρθρα που τα βρήκαν σημαντικά. Επειδή με ενδιέφερε ιδιαίτερα το πεδίο αυτό, καθώς θα διαμορφώσει το μέλλον των συναλλαγών διεθνώς, συνέταξα και τους προώθησα, από τις ΗΠΑ, όπου εργαζόμουν, εμπεριστατωμένη συμβουλευτική έκθεση. Σε αυτήν τους πρότεινα και περιέγραψα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών – το οποίο μάλιστα ονόμασα TRUST.

Από την παράδοση εκείνης της ��κθεσης, τον Δεκέμβριο του 2014, δεν τους προσέφερα συμβουλές ούτε είχα μαζί τους καμία επαγγελματική συνεργασία. Όσο για την αναφορά του ονόματός μου ως σύμβουλό τους μέχρι σήμερα, φαντάζομαι ότι αντανακλά την αξία που δίνουν στην συνεισφορά μου εκείνη. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με άλλους οργανισμούς (π.χ. το περιοδικό Science & Society της Νέας Υόρκης) που διατηρούν το όνομά μου στον κατάλογο των συμβούλων ή επίτιμων μελών των διοικητικών τους συμβουλίων.

Όσον αφορά την κακοήθη υπόνοια ότι εισηγήθηκα την πρόσληψη της Tembusu από την κυβέρνηση, παρακαλώ να αποσυρθεί άμεσα από την σύνταξη του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top