Έγγραφο-βόμβα ΔΝΤ για Ελλάδα: Χωρίς συμφωνία ως τον Ιούνιο, θα χρεοκοπήσει!

Τα εκκρεμή ζητήματα που εμποδίζουν Ελλάδα και θεσμούς να δώσουν τα χέρια

Έγγραφο-βόμβα ΔΝΤ για Ελλάδα: Χωρίς συμφωνία ως τον Ιούνιο, θα χρεοκοπήσει!
«Δεν θα υπάρξει δυνατότητα για τις ελληνικές αρχές να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους διεθνείς εταίρους» αναφέρει το ΔΝΤ σε έγγραφο-βόμβα που αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Πολ Μέισον του Channel 4 News.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ευθέως πως η κρίσιμη πληρωμή της Ελλάδας προς το Ταμείο πιθανόν να μη καταστεί δυνατή εάν δεν υπάρξει νέα βοήθεια, με αποτέλεσμα η χώρα μας να κινδυνεύσει ευθέως με χρεοκοπία.

Σύμφωνα με το Channel 4 News, η Ελλάδα έχει μια τελευταία ευκαιρία για συμφωνία στη συνάντηση Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας, πριν βρεθεί αντιμέτωπη με την πληρωμή προς το ΔΝΤ στις αρχές Ιουνίου.

Στο έγγραφο αναγνωρίζεται η πρόοδος στις συνομιλίες σχετικά με τα εργασιακά, αλλά τονίζεται ότι τα εκκρεμή ζητήματα που στέκονται εμπόδιο σε μια συμφωνία είναι το συνταξιοδοτικό και οι επαναπροσλήψεις 4.000 πρώην δημοσίων υπαλλήλων.

Ωστόσο το έγγραφο αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές στην εκτίμηση μεταξύ ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα, η ΕΕ δείχνει να αναζητά μια συμφωνία που θα της επιτρέψει να συνεχίσει να υποστηρίζει τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αλλά το ΔΝΤ έχει εμπόδια λόγω του καταστατικού του.

Τέλος, στο έγγραφο τονίζεται ότι καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει εάν δεν υπάρξει πλήρης συμφωνία, ενώ αναφέρεται και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τονίζοντας: «Είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και το συνολικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να δεχτεί έντονες πιέσεις. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ επίσης σημείωσαν ότι υπάρχει δραματική επιδείνωση στην κουλτούρα πληρωμής των χρεών».
aa1.jpg
aa2.jpg
​​​ Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top