Κυβέρνηση: Προχωρά κανονικά η εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης

Τι αναφέρει στον απολογισμό του μέχρι τώρα κυβερνητικού έργου

«Προχωρούν κανονικά οι 4 πυλώνες του προγράμματος της Θεσσαλονίκης» υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου σε ενημερωτικό του σημείωμα.

Όπως επισημαίνει, η Κυβέρνηση στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα παρουσιάζει σημαντικό έργο η καταγραφή του οποίου αναδεικνύει την εντατική προσπάθεια και τη συντονισμένη λειτουργία της.

Ειδικά για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης απαντά στην κριτική που ασκείται εκτός και εντός ΣΥΡΙΖΑ ότι απομακρύνεται από αυτό, ότι και οι τέσσερις πυλώνες της Θεσσαλονίκης προχωρούν κανονικότατα με γοργούς ρυθμούς παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες.

Το ενημερωτικό σημείωμα επικαλείται τα μέτρα για την Ανθρωπιστική Κρίση (νόμος 4320/15 για τη διασφάλιση σε μεγάλο βαθμό, διατροφής στέγασης και ηλεκτροδότηση σε χιλιάδες νοικοκυριά με τον αριθμό των αιτήσεων υπαγωγής στον νόμο να έχει ανέλθει στις 180.974, κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, ΚΥΑ που υπογράφεται άμεσα για την υγειονομική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων χωρίς εισοδηματικό κριτήριο, πληρωμή εφημεριών στα νοσοκομεία για την περίοδο 2012-2014).

Αναφέρεται ακόμα σε μέτρα για την επανεκκίνηση της Οικονομίας, όπως ο νόμος για την ρύθμιση σε 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στα Εργασιακά γίνεται αναφορά στο σχέδιο νόμου γ��α τις εργασιακές σχέσεις, την προσπάθεια επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, που υποστηρίζει ότι βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας του με την πλήρη στήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας [ILO] αλλά και του Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Διαβεβαιώνει επίσης ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ήδη υλοποιείται, με την νομοθεσία για την «επαναπρόσληψη των απολυμένων από την μνημονιακή Κυβέρνηση των Σαμαρά / Βενιζέλου και την αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση», την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων στην Α’ και Β’ Λυκείου με το Νόμο για την Παιδεία και το Νόμο για τον εξανθρωπισμό των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρί��ει ότι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης σε εργασιακά και ασφαλιστικό παραμένουν και ότι ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας [ILO], μετά από συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εργασίας Παναγιώτης Σκουρλέτης με τον Γενικό Διευθυντή της Οργάνωσης, χαιρέτησε την επανενεργοποίηση του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων για την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στην ίδια κατεύθυνση επισημαίνει ότι ήταν και η κοινή δήλωση (6/5/2015) του Προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιουνκέρ και του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα.

Όπως αναφέρεται στο non paper με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά η κυβέρνηση «θα επιβεβαιώσει, και νομικά, την άρνησή της να εφαρμόσει την εργασιακή νομοθεσία Σαμαρά / ��ενιζέλου. Έτσι:
α. Θα ακυρώσει νομοθετικά την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις ώστε να παραμείνουν όπως έχουν διαμορφωθεί στις 31.12.2014.
β. Δεν θα δεχτεί τις ομαδικές απολύσεις.
γ. Θα διατηρήσει τον υφιστάμενο συνδικαλιστικό νόμο».


Για τα Φορολογικά, τονίζει ότι τις τελευταίες μέρες η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε ένα πρωτοφανές επικοινωνιακό κρεσέντο μιλώντας για μία «σχεδιαζόμενη φοροεπιδρομή» από την πλευρά της Κυβέρνησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top