Κοτζιάς: Ο Θεός έπαιζε τάβλι και έριξε 6άρες για την Ελλάδα και την Τουρκία

Συνέντευξη στην εφημερίδα Χουριέτ

Κοτζιάς: Ο Θεός έπαιζε τάβλι και έριξε 6άρες για την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επισκέφθηκε την Τουρκία στις 13 Μαΐου, συμμετείχε στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και μίλησε στην εφημερίδα «Χουριέτ» για τις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας, τονίζοντας ότι οι όποιες διαφορές τους θα πρέπει να λυθούν ειρηνικά, αναφέροντας και τον ρόλο του Θεού στο θέμα!

«Ο Θεός έδωσε την ευκαιρία στις δύο χώρες να γειτονεύουν, πήρε την απόφαση να βρίσκονται στο ίδιο μέρος του κόσμου. Ο Θεός έπαιζε τάβλι και έριξε εξάρες για την Ελλάδα και την Τουρκία. Πρέπει να βρούμε τρόπους να αξιοποιήσουμε θετικά τα καλά αποτελέσματα του Θεού στο τάβλι» είπε μεταξύ άλλων ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με τον κ.Κοτζιά, οι δύο λαοί δεν θα πρέπει να μείνουν αιχμάλωτοι της Ιστορίας, αντίθετα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την Ιστορία ως ένα θετικό στοιχείο για το μέλλον. Αυτό τόνισε και στην τουρκική αντιπροσωπεία.

Η τουρκική εφημερίδα αφού αναλύει το βιογραφικό του κ.Κοτζιά, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων ότι υπήρξε σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός Εξωτερικών και βασικός πρωτεργάτης των μακρών συνομιλιών για μία προσέγγιση των δύο χωρών.

«Είμαι ένας άνθρωπος που έχει εργαστεί για την εξεύρεση ειρηνικών λύσεων των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών. Δεν έχουμε πάντα τα ίδια συμφέροντα, αλλά υπάρχουν τομείς που έχουμε κοινό συμφέρον, πρέπει να εργαστούμε με βάση αυτούς τους τομείς» είπε στην εφημερίδα ο κ.Κοτζιάς.

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν συμφωνήσει να επαναλάβουν διερευνητικές συνομιλίες με στόχο την εξεύρεση λύσης, μέσω της διαπραγματευτικής οδού, στα υπάρχοντα προβλήματα που αφορούν το Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας, των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου.

«Τα θέματα αυτά ήταν σε στασιμότητα, παρόλο που είχαν τεθεί στο τραπέζι το 2011 και το 2013, ποτέ δεν έγινε πραγματική συζήτηση γι' αυτά… Τώρα όμως θα γίνει πραγματική συζήτηση, από την οποία ελπίζουμε να εξαχθούν θετικά αποτελέσματα» είπε με νόημα.

Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας με ελικόπτερο στα Ίμια, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι ο Πάνος Καμμένος, έριξε ένα στεφάνι στη θάλασσα για τους Έλληνες αξιωματικούς που έχασαν τη ζωή τους, σε μια κίνηση σεβασμού και όχι ως επιθετική ενέργεια, επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας υπουργός Άμυνας θα επισκεφθεί την Τουρκία πριν από τον προσεχή Δεκέμβριο στο πλαίσιο διμερών συνομιλιών.

Ο κ.Κοτζιάς διαβεβαίωσε πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση στο σύνολό της έχει καλές προθέσεις σε ό,τι αφορά τη γειτονική χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο Κυπριακό ζήτημα, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η γενιά αυτή θα μπορούσε να καταλήξει σε μια καλή συμφωνία, διότι στο μέλλον θα είναι δυσκολότερα επιτεύξιμη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top