ΕΕ: Μην κάνετε hijack στην Ρίγα

Κατηγορηματικά αρνητικοί οι εταίροι να συζητήσουν το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής

​Κατηγορηματική άρνηση και έντονη δυσφορία θα εισπράξει η ελληνική πλευρά αν επιχειρήσει να ζητήσει τη συζήτηση του ελληνικού ζητήματος στη Σύνοδο της ΕΕ και των κρατών της ανατολικής εταιρικής σχέσης (eastern parternship) που θα διεξαχθεί στη Ρίγα της Λετονίας.

H Σύνοδος Κορυφής ΕΕ και κρατών της ανατολικής εταιρικής σχέσης δεν είναι μια κανονική Σύνοδος Κορυφής που αφορά το εσωτερικό της ΕΕ, αλλά αποτελεί forum διαλόγου, διπλωματίας και συνεργασίας με τρίτες χώρες. Οι εθνικές αντιπροσωπείες θα συναντήσουν τους ανατολικούς γείτονες της ΕΕ και στο επίκεντρο θα βρεθεί η ειρήνευση στην Ουκρανία, σε συνέχεια των αποφάσεων της Συνόδου του Μαρτίου.

Η Κομισιόν, οι διπλωμάτες του Συμβουλίου, η υπηρεσία εξωτερικής δράση και οι εθνικές μόνιμες αντιπροσωπείες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική έχουν καταναλώσει άπειρες εργατοώρες για να φέρουν εις πέρας τη διαπραγμάτευση που θα χρειαστεί να γίνει στη Ρίγα, με τις προθέσεις της Ρωσίας αβέβαιες και το εντονότατο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το αποτέλεσμα.

Χθες ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος σε κάποια αποστροφή του λόγου του ανέφερε την πρόθεση του πρωθυπουργού να ζητήσει συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα εκεί και να έχει κατ’ ιδίαν επαφές για «πολιτική διαπραγμάτευση» εκεί.

Πηγές των Βρυξελλών επισημαίνουν τα εξής:

- είναι απολύτως αδύνατο να αλλάξει η ατζέντα και είναι περιττό να εξηγήσ��υν γιατί.
- οι ηγέτες των άλλων κρατών όπως η Γερμανία έχουν πολύ σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούν σε αυτή τη Σύνοδο και ο χρόνος που θα αφιερώσουν σε επαφές με Ρώσους και Ουκρανούς δεν αντικαθίσταται για να χαθεί ξανά σε ελληνικές συζητήσεις.
- είναι εκ των ων ουκ άνευ πως τα κράτη μέλη δεν θα συζητήσουν τα εσωτερικά τους μπροστά σε τρίτους,
- έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει αντικείμενο για πολιτική διαπραγμάτευση, η πολιτική απόφ��ση των 19 είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση,
- η μόνη απάντηση που μπορεί να δώσει η Α. Μέρκελ είναι «βρείτε τα με την τρόικα», όπως έκανε και όλες τις άλλες φορές.

Η έκπληξη των διπλωματών ήταν τέτοια που μάλιστα ήταν πολύ δύσκολο στο Star ��α εξηγήσει ότι η δήλωση για τη σχετική πρόθεση έγινε όντως από επίσημα χείλη.

Παρομοίως άκαιρη θεωρούν στις Βρυξέλλες και την Εurogroup - ολογία, λέγοντας πως ένα έκτακτο Eurogroup δεν θα κάνει κάτι που δεν έκανε το τακτικό στις 11/05 και δεν υπάρχει περίπτωση να βρει λύση - θα πρέπει να του παρουσιαστεί μια συμφωνία. «Φτιάξτε την και τα λέμε».

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top