Έλληνας αξιωματούχος στο CNBC: «Δεν αντέχουμε άλλη αβεβαιότητα, τα χρήματα τελειώνουν»

Στενεύουν τα περιθώρια

Έλληνας αξιωματούχος στο CNBC: «Δεν αντέχουμε άλλη αβεβαιότητα, τα χρήματα τελειώνουν»

​Με δραματικό τόνο, Έλληνας αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC και προειδοποίησε ότι τα χρονικά όρια στενεύουν για την Ελλάδα που σύντομα θα μείνει χωρίς ρευστό αν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε περισσότερο με αυτή την αβεβαιότητα. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η ρευστότητα της χώρας φτάνει μέχρι τις επόμενες δύο εβδομάδες. Δεν μπορούμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι από αυτό. Σήμερα (σ.σ.: χθες) αντλήσαμε 1,2 δισ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια και με αυτά θα καλύψουμε την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την αβεβαιότητα γύρω από την παροχή βοήθειας», είπε.

Αποκάλυψε μάλιστα στο CNBC ότι η Ελλάδα έχει αναβάλει δύο φορές το roll over των έντοκων γραμματίων, με αποτέλεσμα να μην καταβάλει τα χρήματα προς τους κατόχους τους.

Εύλογα λοιπόν το αμερικανικό δίκτυο αναρωτιέται πώς τα καταφέρνει η ελληνική κυβέρνηση και πληρώνει τις υποχρεώσεις της προς το εξωτερικό, όταν όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να βρει τα χρήματα.

Μάλιστα το άρθρο του CNBC φέρνει ως παράδειγμα την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι το γεγονός ότι η Αθήνα πλήρωσε τη δόση μία μέρα νωρίτερα από τη διορία, εξέπληξε τους αναλυτές, μέχρι που έμαθαν από πού προήλθαν τα χρήματα.

«Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια έντονη κερδοσκοπία ως προς το πόσο καιρό θα μπορέσει η Ελλάδα να παραμείνει στη ζωή, κανείς δεν φαίνεται να είναι σίγουρος για το πόσα χρήματα έχουν απομείνει στα κρατικά ταμεία. Η τραγική κατάσταση φάνηκε από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έκανε επιδρομή στα ταμεία των δήμων και των κρατικών φορέων για να βρει ρευστό, ενώ μέχρι τώρα έχει βάλει στην άκρη περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ. Το ζητούμενο είναι, πλέον, αν θα καταφέρει να αποπληρώσει τη δόση του Ιουνίου προς το ΔΝΤ (1,5 δισ. ευρώ), αλλά και τους τόκους των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ (κοντά στα 2 δισ. ευρώ)», αναφέρει το άρθρο.

Η ανησυχία για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας δεν έχει μετριαστεί, σύμφωνα με το άρθρο, καθώς τα σημεία τριβής είναι σημαντικά, ενώ η διαπραγμάτευση προχωρά με αργούς ρυθμούς.

«Μπορεί η Ελλάδα να πλήρωσε την τελευταία δόση προς το ΔΝΤ, αλλά αυτό δεν έχει χαλαρώσει τις οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά της να μαζέψει κεφάλαια για μελλοντικές πληρωμές ή να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, έτσι ώστε να εξασφαλίσει τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κεφάλαια διάσωσης. Ενώ εμείς ακούμε για πρόοδο, οι δύο πλευρές εξακολουθούν να βρίσκονται μακριά σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις όπως το συνταξιοδοτικό ή την αγορά εργασίας και κανένας δεν φαίνεται πρόθυμος να μετακινηθεί. Μόνο αν υποχωρήσει η Ελλάδα μπορεί να υπάρξει συμφωνία», λέει ο Κρεγκ Έρλαμ, ανώτερος αναλυτής αγοράς της OANDA.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top