Βαρουφάκης στο Economist: Σκέψεις για μετάθεση πληρωμής ομολόγων της ΕΚΤ!

"Δεν βάζω την υπογραφή μου σε συμφωνία που μαθηματικά δεν βγαίνει"-Πρώτη δημοσίευση: 14/05/2015 10:20

Βαρουφάκης στο Economist: Σκέψεις για μετάθεση πληρωμής ομολόγων της ΕΚΤ!

​«Η Ελλάδα αν δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας στο συνέδριο του Economist, όπου και μίλησε για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους καθυστερεί η συμφωνία μαζί τους.

"Δεν υπογράφω συμφωνία που δεν βγαίνει"

«Ως υπουργός Οικονομικών θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο, το οποίο από πλευράς μακροδυναμικής δεν είναι δυναμικά συνεπές. Τα νούμερα αυτά δεν δένουν μεταξύ τους. Αν βάλω την υπογραφή μου θα είμαι άλλος ένας υπουργός οικονομικών που υπογράφει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο γνωρίζει ότι δεν βγαίνει και μαθηματικά δηλαδή δεν βγαίνει» εξήγησε ο κ.Βαρουφάκης, απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν κλείνει η συμφωνία.

«Δυστυχώς από την άλλη μεριά, υπάρχει κατανόηση αλλά υπάρχουν και πολιτικοί περιορισμοί αποδοχής αυτού. Όταν σου λένε κεκλεισμένων των θυρών, “έχεις δίκιο, αλλά πως θα το περάσω εγώ αυτό από το κοινοβούλιο μου”. Καταλαβαίνετε ότι έχουμε ένα πρόβλημα συνέπειας μεταξύ αυτών που πρέπει να γίνουν και αυτών που μπορούν να περάσουν από τα Κοινοβούλια» πρόσθεσε.

Σκέψεις για μετάθεση πληρωμής ομολόγων της ΕΚΤ

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την χρονική μετάθεση της πληρωμής ομολόγων ύψους 27 δισ. ευρώ που έχει διακρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δεν κουρεύτηκαν με το PSI του 2012. Ό��ως εξήγησε κ. Βαρουφάκης, το ελληνικό χρέος δεν είναι πλέον βιώσιμο και πρέπει να ξανασχεδιαστεί. Τόνισε δε ότι το κούρεμα ομολόγων είναι «κόκκινο πανί» και δεν το εξετάζουμε.

Αναφερόμενος στα ελληνικά ομόλογα που έχουν διακρατηθεί από την ΕΚΤ, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι μέσα στον ερχόμενο Ιούλιο – Αύγουστο το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να δανειστεί από τους θεσμούς 6,7 δισ. ευρώ για να πληρωθούν «ακούρευτα» ομόλογα της ΕΚΤ τα οποία λήγουν την περίοδο εκείνη. Το υπόλοιπο των ελληνικών ομολόγων που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ φτάνει τα 27 δισ. ευρώ και η αποπληρωμή τους – που ξεκινάει σταδιακά από τον Ιούλιο – θα πρέπει να μεταφερθεί στο απώτερο μέλλον.

"Θα ήταν καταστροφή το Grexit"

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ενός Grexit ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε, προφανώς αστειευόμενος, ότι «θα ήθελα να είχαμε δραχμή και να φτιάχναμε από την αρχή την ΕΕ, αλλά από τη στιγμή που έχεις μπει δεν μπορείς να βγεις, θα ήταν καταστροφή».

"Δεν αλλάζει το ΦΠΑ μέχρι το τέλος καλοκαιριού

Αναφερόμενος στον ΦΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, τονίζοντας ωστόσο ότι «απαιτείται εξορθολογισμός».

«Οι αλλαγές που θα γίνουν θα είναι αντιυφεσιακές» ξεκαθάρισε.

Ιδιωτικοποιήσεις: Όχι ξεπούλημα, να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία

«Όχι ξεπούλημα, αλλά ιδιωτικοποιήσεις με μερίδιο από το κράτος», είπε ο κ.Βαρουφάκης, μιλώντας για τις αποκρατικοποιήσεις και πρόσθεσε πως οι στόχοι τους (ιδιωτικοποιήσεων) σε σχέση με την πραγματικότητα είναι «αστείοι».

«Τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους να χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα από μία αναπτυξιακή τράπεζα. Να μπορεί να γίνει μόχλευση.Οι μετοχές της αναπτυξιακής τράπεζας να αποδοθούν στα ασφαλιστικά ταμεία ως αντιστάθμισμα της ζημίας από το κούρεμα (PSI)», εξήγησε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Να απαλλαχθούν οι τράπεζες από τα «κόκκινα δάνεια»

Ο κ.Βαρουφάκης τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να απαλλαχθεί από τα κόκκινα δάνεια. Αν οι τράπεζες δεν διαχειριστούν τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), το τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορέσει να στηρίξει την οικονομία, τόνισε, προτείνοντας τη δημιουργία ενός ειδικού φορέα.

Ο υπουργός Οικονομικών, αφού επέρριψε ευθύνες σε προηγούμενες κυβερνήσεις για την σημερινή κατάσταση της χώρας,υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι συμφωνούν σε πολλά σημεία, όπως για παράδειγμα στο ότι, το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο, στην ανάγκη διοικητικής μεταρρύθμισης, αλλά και στο γεγονός ότι θα πρέπει η Ελλάδα να σταματήσει να διολισθαίνει σε ελλείμματα.

"Η κρίση δεν σταμάτησε ποτέ"

Νωρίτερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ.Βαρουφάκης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν σταμάτησε ποτέ να είναι σε ύφεση και τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να την σταματήσει.

«Η ύφεση ξεκίνησε το 2008 και από τότε δεν σταμάτησε, συνεχίζεται αμείωτη. Η κρίση δεν σταμάτησε ποτέ... Στόχος μας είναι να σταματήσουμε την κρίση και την δύνη του χρέους και του αποπληθωρισμού» τόνισε.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top