CNBC: Έφθασε το τέλος του λαϊκισμού στην Ευρώπη

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει καθώς προσπαθεί να αποτρέψει τη χρεοκοπία»

CNBC: ��φθασε το τέλος του λαϊκισμού στην Ευρώπη
Στην εκτίμηση ότι το κύμα του λαϊκισμού στην Ευρώπη άγγιξε το υψηλότερο σημείο του και πλέον θα υποχωρεί προβαίνει το CNBC.

«Στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει καθώς προσπαθεί να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το UKIP κέρδισε μόλις μία έδρα στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας, ενώ στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο ταλαιπωρείται από την κόντρα μεταξύ του ιδρυτή του Ζαν Μαρί Λεπέν και της κόρης του Μαρίν. Στην Ισπανία, από την άλλη, η θεαματική άνοδος των Podemos σημειώνει κάμψη, εν μέσω σταθεροποίησης της οικονομίας και κατηγοριών για διαφθορά σημαντικών στελεχών του» τονίζει το αμερικανικό μέσο.

europe.jpg
Όπως τονίζει στο CNBC αναλυτής του Eurasia Group, «οι λαϊκιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη παραμένουν δυνατές αλλά δεν πιστεύω πως θα αποκτήσουν σημαντικές κυβερνητικές εξουσίες στο εγγύς μέλλον, όπως έκαναν στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με άλλους αναλυτές, τα κόμματα αυτά επιδεικνύουν κάμψη «λόγω της έλλειψης συγκεκριμένων οικονομικών πολιτικών, απειρίας των στελεχών τους, καθώς και λόγω της ύπαρξης ιδιόμορφων εκλογικών συστημάτων σε ορισμένες χώρες τα οποία ευνοούν τα μεγαλύτερα κόμματα».

«Δεν θεωρώ πως τα λαϊκίστικα κόμματα θα έχουν μία μακροχρόνια επιρροή στο πολιτικό σύστημα, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να προσελκύουν έμπειρα στελέχη και μοιάζουν αναγκασμένα να ακολουθούν την άνοδο και την πτώση των χαρισματικών ηγετών τους. Ταυτόχρονα, οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις αναπροσαρμόζουν τις στρατηγικές τους για να επαναπροσελκύσουν τους ψηφοφόρους τους» εξηγεί στο CNBC η καθηγήτρια Mareike Kleine του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του London School of Economics.

Πάντως, παρά την καταγεγραμμένη κάμψη του Ευρωπαϊκού λαϊκισμού, το άρθρο επισημαίνει πως οι εν λόγω δυνάμεις αναμένεται να συνεχίσουν να επηρεάζουν την πολιτική ατζέντα στις χώρες τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top