Smart…σενάριο: Η Apple μπορεί να σώσει την Ελλάδα απ’το χρέος

Το Bloomberg μας στέλνει... μηνύματα!Δείτε το άρθρο!

​Η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της αν στρεφόταν στην… Apple, όχι για αγορές υπολογιστών και κινητών, αλλά για αναζήτηση μετρητών!

Άρθρο του Leonid Bershidsky στο Bloomberg εξηγεί πως η συγκεκριμένη εταιρεία, και άλλοι αμερικανικοί κολοσσοί θα μπορούσαν να μειώσουν δραστικά το ελληνικό χρέος με αντάλλαγμα την χαμηλή φορολογία!

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «αν οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είχαν έστω και λίγη φαντασία, θα μπορούσαν πιθανότατα να καταλήξουν σε ένα σχέδιο διάσωσης για την σχεδόν χρεοκοπημένη χώρα, με όρους που θα ωφελούσαν τους πάντες».

Μάλιστα, όπως ο ίδιος αποκαλύπτει, κάποιοι στην Apple σκαφτόντουσαν να… αγοράσουν την Ελλάδα το 2012, αξιοποιώντας έτσι τα πολλά δισεκατομμύρια της εταιρείας. Βέβαια, δεν μπορούν να αγοραστούν ολόκληρες χώρες, οπότε η ιδέα έπεσε στο κενό, αντιμετωπίστηκε με χιούμορ και η εταιρεία συνέχισε να βγάζει αμέτρητα χρήματα!

Σκεφτείτε ότι Apple, Microsoft, Google, Pfizer και Cisco έχουν συγκεντρώσει... 439 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία βγαίνουν εκτός ΗΠΑ για να γλιτώσουν την βαριά φορολογία του 35%.

Και κάπου εδώ… ξαναμπαίνει στην σκέψη κάποιων η Ελλάδα!

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος του Bloomberg, η χώρα μας χρειάζεται περίπου 190 δισεκατομμύρια ευρώ ��ια να ρίξει το χρέος της στο διαχειρίσιμο επίπεδο του 70% του ΑΕΠ. Αυτό είναι περίπου το… 48% του συνολικού ρευστού που έχουν οι πέντε εταιρείες. Σύμφωνα με τον Bershidsky, για την αποπληρωμή του χρέους, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιβραβεύσει αυτές τις εταιρείες με μία ειδική συμφωνία για ….εταιρικούς φόρους, περίπου σαν αυτούς που απολαμβάνει η Apple στην Ιρλανδία τώρα.
Η παραπάνω συμφωνία είναι υπό διερεύνηση από την ΕΕ και πιθανότατα είναι... κ��ταδικασμένη. Όμως, η περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετική. Η ΕΕ, ως ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές της χώρας, θα μπορούσε να είναι διατεθειμένη να κάνει μία ειδική απαλλαγή για τις ελληνικές εταιρείες για τη βοήθεια που θα παρείχαν στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είχαν κάποιες ενστάσεις, αλλά δεν θα ήθελαν να χάσουν τα χρήματα τους, σε περίπτωση μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, σε αντάλλαγμα για λιγότερα από τα μισά μετρητά τους- και μόλις 13% πάνω από ότι θα τους κόστιζε να πληρώσουν τους αμερικανικούς φόρους- οι εταιρείες θα μπορούσαν να λάβουν μία επ' αόριστον εγγύηση για χαμηλή φορολογία..

Αν αυτό το σενάριο εφαρμόζονταν στην πράξη, η Ελλάδα από την πλευρά της, θα είχε ανακούφιση χρέους και την ευρωπαϊκή έδρα των εταιρειών, ενώ θα μπορούσε να προσελκύσει και άλλες εταιρείες για επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Για να μπορούσαν να γίνουν όλα αυτά, η Ελλάδα εκτός από την έγκριση των εταίρων, θα έπρεπε να έχει και την αποφασιστικότητα να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις στις ανεπαρκείς δημόσιες υπηρεσίες και να γίνει πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις.

«Είμαι σίγουρος ότι μία τέτοιου είδους διάσωση, θα είχε την έγκριση των Ελλήνων, σε ένα δημοψήφισμα», σημειώνει ο αρθρογράφος του Bloomberg, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να υπάρχει ευελιξία. Δυστυχώς, τονίζει, αυτή είναι μία αξία, που δεν φαίνεται να διαθέτουν οι εμπλεκόμενοι στην ελληνική κρίση σήμερα.

«Οπότε, αντί για αυτό, η Ελλάδα θα συνεχίσει να σκοντάφτει προς την πτώχευση και οι αμερικανικές εταιρείες θα συνεχίσουν να συσσωρεύουν ρευστό που δεν ξέρουν πώς να το ξοδέψουν», καταλήγει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top