Βενιζέλος: Αν γίνει δημοψήφισμα, θα καταρρεύσουμε καθ' οδόν

«Έγιναν λάθος χειρισμοί από Παπανδρέου – Ο Κουβέλης λέει ψέματα για την Προεδρία»

Την ανησυχία του για ενδεχόμενη «εχθρική ενέργεια» από την ΕΚΤ εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Στον Ενικό» στο STAR.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέπεμψε στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ πως το αποτέλεσμα του Eurogroup ήταν «από τυπικό έως ανησυχητικό», ενώ αναφερόμενος στην 5η αξιολόγηση που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, τόνισε ότι ��ποτελεί εκκρεμότητα των ευρωεκλογών αφού μετά από αυτές «όλοι ήξεραν ότι το όριο ήταν η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Ψεύδεται ο Κουβέλης για την Προεδρία της Δημοκρατίας»

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στον Φώτη Κουβέλη, λέγοντας ότι ψεύδεται για τα περί μη πρότασης για την Προεδρία της Δημοκρατίας από την προηγούμενη κυβέρνηση: «Ο κ. Κουβελης αγενώς και ατυχώς διαψεύδει για την Προεδρία. Ο ενδιάμεσος ήταν ο κ. Λυκούδης. Είχε έρθει στο σπίτι μου και μου είπε ότι υπάρχει άμεση και απόλυτη διαθεσιμότητα του Φώτη Κουβέλη. Είπα “ναι” και του είπα ότι θα του τηλεφωνούσα την επόμενη για τη διαθεσιμότητα και του Αντώνη Σαμαρά. Όπως και έγινε, πήρα και του είπα ότι συμφωνεί και ο κ. Σαμαράς. Το θέμα χάλασε γιατί ο κ. Κουβέλης έκανε διπλή διαπραγμάτευση, διαπραγματευόταν και με τον κ. Τσίπρα. Όπως είδαμε, όμως, μετά �� κ. Τσίπρας τον άδειασε και τον προσέβαλε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Τσίπρας έκανε πολύ νωρίς την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας και εκτίμησε ότι ήθελε να στείλει πολιτικό μήνυμα.

«Χρησιμοποιεί εν αγνοία του τον κ. Καραμανλή ο κ. Τσίπρας και τον προσβάλει. Θα ήθελα να ακούσω με πολύ ενδιαφέρον την τοποθέτηση του κ. Καραμανλή γι’ αυτό» είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Δεν έφερε το μνημόνιο την κρίση αλλά η κρίση το μνημόνιο»

Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση που -όπως τόνισε- με την εξεταστική για το μνημόνιο επιχειρεί να «βάλει στο κάδρο» μόνο την περίοδο μετά το 2009: «Δεν μπορούμε να αρχίζουμε από το 2009 και να λέμε ότι αρχιζουμε από το μνημόνιο. Θέλει ο κ. Τσίπρας να δαιμονοποιήσει το μνημόνιο. Δεν έφερε το μνημόνιο την κρίση αλλά η κρίση το μνημόνιο».

Όπως τόνισε ο ίδιος, «η χώρα είχε φθάσει σε μία κατάσταση όπου είχε γίνει ζόμπι, δεν μπορούσε να επιβιώσει και αναγκαστήκαμε να καταφύγουμε στη βοήθεια του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων».

«Έκανε λάθος χειρισμούς ο Παπανδρέου»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στους χειρισμούς του Γιώργου Παπανδρέου τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του.

«Το 2007 ήμουν εσωκομματικός αντίπαλος του κ. Παπανδρέου και έτσι το 2009 δεν ήμουν στον σκληρό πυρήνα αλλά στην περιφέρεια της κυβέρνησης» τόνισε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε με κριτική προς τον πρώην πρωθυπουργό: «Δεν έπρεπε η χώρα να θέσει θέμα ΔΝΤ.Ότι δηλαδή έχουμε ένα περίστροφο, με το ΔΝΤ, και τρομάζουμε την Ευρώπη. Έχω την εντύπωση ότι το ΔΝΤ το ήθελε η Γερμανία».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει «τι επαφές είχε κάνει ο κ. Παπανδρέου προεκλογικά με τον κ. Προβόπουλο και τον κ. Τρισέ», ενώ εκτίμησε ότι «γίνανε λάθος χειρισμοί και δεν υπήρχε πλαίσιο».

«Ο Τρισέ έλεγε ότι θα τραβήξει την πρίζα από τις τράπεζες»

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η τότε κυβέρνηση είχε να αντιπαλέψει «μια ΕΚΤ και έναν Τρισέ που δεν επέτρεπε με κανέναν τρόπο παρέμβαση στο χρέος».

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για τραγική κατάσταση που θα επακολουθούσε μετά από μια χρεοκοπία και χαρακτήρισε τα περί σταδιακής ανάκαμψης με δραχμή «θεωρίες που λέ��ονται σε πλατείες από ανίδεους».

«Όσα λάθη κι αν έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν συγκρίνονται με αυτό που θα συνέβαινε αν χρεοκοπούσαμε και γυρνούσαμε στη δραχμή. Τότε θα μιλούσαμε για ανεργία στο 60%, σωρευτική ύφεση 75% και θα είχε καταστραφεί η χώρα. Άρα, όταν λένε κάποιοι για το τι έκανε το μνημόνιο, ναι, είχε και λάθη που ομολόγησαν και το ΔΝΤ και η ΕΕ, όμως για σκεφτείτε πως γινόταν η διαπραγμάτευση. Με τον Τρισέ να λέει πως "αν θέσεις θέμα χρεοκοπίας, τραβάω την πρίζα από τις τράπεζες σου"» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Γιατί οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες με μνημόνιο ανέκαμψαν

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στα παραδείγματα των άλλων χωρών με μνημόνιο (Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρος) που ανέκαμψαν, λέγοντας ότι καμία δεν είχε σωρευτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

«Καμία από τις άλλες χώρες δεν είχε όλα μαζί τα προβλήματα της Ελλάδας. Πιστεύει η σημερινή κυβέρνηση ότι το 2009 είχαμε κρίση χρέους. Είχαμε όμως ταυτόχρονα και κρίση ελλείμματος και κρίση ανταγωνιστικότητας λόγω του κολοσσιαίου ελλείμματος 15%» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

«Το χρέος είναι διαχειρίσιμο»

«Εξακολουθούμε να είμαστε κολλημένοι στον τοίχο», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «αλλά όχι λόγω χρέους».

«Το χρέος μας είναι τώρα διαχειρίσιμο. Το πρόβλημα τώρα είναι η αξιοπιστία, η πολιτική αβεβαιότητα. Θα μπορούσαμε τώρα κάλλιστα να είχαμε περάσει στην προληπτική πιστωτική γραμμή και να είχαμε βγει στις αγορές για δανεισμό» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Παιδική γραμμή το mail Χαρδούβελη μπροστά σε αυτό που θα φέρει ο Τσίπρας»

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο mail Χαρδούβελη, το οποίο μάλιστα έδωσε στον κ. Χατζηνικολάου.

«Θα δείτε ότι είναι παιδική εκδρομή το mail Χαρδούβελη σε σχέση με τη συμφωνία που θα φέρει ο Τσίπρας» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι ο πρώην ΥΠΟΙΚ υπονομεύτηκε και πήγαν «να τον εξευτελίσουν πολιτικά και ανθρώπινα».

Ο ίδιος, τόνισε ότι δύο θέματα που μπαίνουν τώρα στο τραπέζι από την κυβέρνηση, οι συντάξεις και ο ΦΠΑ, δεν υπήρχαν στο mail Χαρδούβελη.

«Αν γίνει δημοψήφισμα, θα καταρρεύσουμε καθ’ οδόν»

Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι «έκανε γαργάρα τις προεκλογικές του δεσμεύσεις», ενώ άσκησε έντονη κριτική στα περί δημοψηφίσματος, σημειώνοντας πως «έχουμε επανάληψη των Καννών αλλά πιο μαλακά».

«Αν οδηγηθούμε σε μια τέτοια εξέλιξη, δεν χρειάζεται να περιμένουμε τι θα βγάλει το δημοψήφισμα. Θα έχουμε καταρρεύσει καθ΄οδόν» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αναρωτήθηκε τι θα πει ο κ. Τσίπρας στους Έλληνες εάν γίνει ένα δημοψήφισμα: «Τι θα πει; Ότι προτείνει στον ελληνικό λαό να πει “ναι” σε συμφωνία ή “όχι”; ‘Η τίποτα;».

Όπως τόνισε ο ίδιος, «μαζεύαμε με κόπο και με θυσίες του ελληνικού λαού 5 χρόνια την καρδάρα με το γάλα, αρκεί μια κλωτσιά για να σκορπίσει το γάλα».
​​​​
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top