Βαρουφάκης: Πλησιάζει η ώρα της συμφωνίας

«Στόχος μια απόφαση που θα κλείνει γρήγορα την τρέχουσα αξιολόγηση»

Βαρουφάκης: Πλησιάζει η ώρα της συμφωνίας
Για πολύ καλό κλίμα στο Eurogroup και για συμφωνία που είναι πλέον πιο κοντά έκανε λόγο ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά το τέλος της συνεδρίασης της Συνόδου των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης.

«Τους περασμένους μήνες η κυβέρνηση πασχίζει νυχθημερόν για μια λυτρωτική συμφωνία, παλεύει να βρει κοινό τόπο μεταξύ του Μνημονίου και του μεταμνημονιακού προγράμματος που ενέκρινε ο λαός στις εκλογές. Δεν είναι εύκολο γιατί υπάρχουν πολιτικές διαφορές» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει πολλούς συμβιβασμούς αλλά «δυστυχώς δεν φθάσαμε ακόμη σε συμφωνία».

«Το σημερινό Eurogroup έγινε σε καλό κλίμα και διαψεύστηκαν όσα γράφτηκαν για την προηγούμενη συνεδρίαση» είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Η συμφωνία είναι πιο κοντά και ψάχνουμε με τους εταίρους για τη λύση σε πολύ καλό κλίμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία πλέον δεν αφορά τόσο τις μεταρρυθμίσεις αλλά «τεχνικά ζητήματα και την πολιτική διαπραγμάτευση». Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι υπάρχει σύγκλιση στους τομείς των ιδιωτικοποιήσεων, του ΦΠΑ και των «κόκκινων δανείων», ενώ ξεχώρισε τον τομέα των εργασιακών, όπου –όπως είπε- «η κυβέρνηση έχει τις δικές της αντιλήψεις».

Στη συνέχεια, κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι μία απόφαση «που θα κλείνει γρήγορα την τρέχουσα αξιολόγηση», ενώ μίλησε και για τη συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι είχαν την πιο φιλική συζήτηση μέχρι σήμερα.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε -απαντώντας σε ερώτηση- και για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, δίνοντας μία μάλλον... διπλωματική απάντηση: «Υπάρχει πάντα η δυνατότητα ενός δημοψηφίσματος, όμως δεν είναι κάτι που εξετάζει η κυβέρνηση την παρούσα στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, το δημοψήφισμα είναι στην ευχέρεια της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Νομίζω ότι η προσφυγή στο λαό είναι μια κίνηση άμυνας, την οποία αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ανάγκη να την κάνουμε. Έχουμε τη λαϊκή εντολή».​

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο επιβολής περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων: «Δεν πρέπει ποτέ να συζητάμε για περιορισμό κίνησης κεφαλαίων. Καταργεί την έννοια της νομισματικής ένωσης».

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης πέταξε… το μπαλάκι στον Μάριο Ντράγκι και την ΕΚΤ λέγοντας πως δεν χρειάζεται απόφαση του Eurogroup για να σταματήσει η πολιτική περιορισμών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την Ελλάδα και πως η ΕΚΤ «δεν δέχεται οδηγίες ούτε από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά ούτε και από το Eurogroup».
​​ Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top