Συνάντηση του Δ. Αβραμόπουλου με τον πρωθυπουργό της Τυνησίας

Για την συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας

Συνάντηση του Δ. Αβραμόπουλου με τον πρωθυπουργό της Τυνησίας
Με τον πρωθυπουργό της Τυνησίας Χαμπιμπ Εσίντ και κυβερνητικούς παράγοντες συναντήθηκε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο πλαίσιο περιοδείας του στη περιοχή, με αντικείμενο της συζήτησης να είναι οι τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Τυνησία στα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Ο Έλληνας επίτροπος επισκέφτηκε και το μουσείο Μπαρντό στη Τύνιδα, που ήταν στόχος πρόσφατης αιματηρής τρομοκρατική επίθεσης.

Μετά τη συνάντησή του με τον Τυνήσιο ��ρωθυπουργό, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Γνωρίζουμε όλοι το συνεχιζόμενο δράμα στη Μεσόγειο. Η διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης είναι μια σύνθετη πρόκληση όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τους εταίρους μας στη περιοχή. Γι’ αυτό τον λόγο, στις 13 Μαΐου θα παρουσιάσω μια νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο στο σύνολό του. Στόχος είναι να ενισχυθεί το σύστημα παροχής ασύλου, να βελτιωθεί η διαδικασία για τη νόμιμη μετανάστευση, να αντιμετωπιστεί η παράτυπη μετανάστευση, και να ενισχυθεί η ασφάλεια των συνόρων».

Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε ότι η διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης απαιτεί και τη συνεργασία γειτονικών χωρών, όπως η Τυνησία. «Θα πρέπει να παρέχουμε προστασία σε ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις ζώνες συγκρούσεων και να εντείνουμε την καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης μεταναστών. Την ίδια στιγμή, πρέπει να εξετάσουμε τις βαθύτερες αιτίες της μετανάστευσης: τις συγκρούσεις, τη φτώχεια, την έλλειψη οικονομικών πόρων» τόνισε.

Ο Επίτροπος της ΕΕ επισήμανε επίσης ότι η ασφάλεια είναι ένας εξίσου σημαντικός τομέας όπου η ΕΕ και η Τυνησία θα πρέπει να εντείνουν τη συνεργασία τους. «Η επίθεση στο Εθνικό Μουσείο Μπαρντό στην Τύνιδα, επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα της κοινής τρομοκρατικής απειλής. Η ΕΕ ανησυχεί για το φαινόμενο των ξένων μαχητών και της ένταξής τους στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους» επισήμανε.

Ο κ. Αβραμόπουλος υπενθύμισε ότι στις 28 Απριλίου παρουσίασε τη νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια που συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top