Π. Μοσκοβισί: «Οι συζητήσεις πήραν μια θετική φορά»

Επιμένει στις μεταρρυθμίσεις ο Γάλλος επίτροπος

​Στη θετική πορεία των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους τρεις θεσμούς αναφέρθηκε ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα La Libre Belgique, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να φέρει έναν πλήρη κατάλογο μεταρρυθμίσεων, με χρονοδιάγραμμα και κοστολόγηση.

«Με τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, οι Έλληνες πολίτες εξέφρασαν μία βούληση αλλαγής, που πρέπει να γίνει σεβαστή. Η Ευρώπη δεν πρέπει να εμφανίζεται σαν μπαμπούλας, σαν δεσμοφύλακας. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα πρέπει να σέβεται τους Ευρωπαίους εταίρους της και τους ψηφοφόρους των άλλων κρατών-μελών, όσον αφορά στις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Ευρωζώνης. Αυτή την εβ��ομάδα, οι συζητήσεις πήραν μία θετική φορά. Η πρόοδος αυτή δεν είναι, όμως, τελειωτική. Η μπάλα παραμένει στο στρατόπεδο της Ελλάδας, η οποία οφείλει να παρουσιάσει πλήρη κατάλογο μεταρρυθμίσεων, πραγματικών, με χρονοδιάγραμμα και κοστολόγηση. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Πρέπει όμως επίσης να αλλάξει, ώστε να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας», είπε ο κ. Μοσκοβισί.

Απαντώντας σε ερώτηση για ποιο λόγο ο ίδιος αντιτίθεται σε μια φιλική έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο κ. Μοσκοβισί είπε:

«Διαφωνώ με τη θέση αυτή του πρώην Προέδρου της Γαλλίας Ζισκάρ Ντ’ Εστέν. Το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από μία ζώνη σταθερού νομισματικού συναλλάγματος. Είναι η από κοινού τοποθέτηση της απόλυτης νομισματικής κυριαρχίας, με τρόπο μη ανατρέψιμο. Αν μία χώρα αποχωρούσε από το ευρώ, η επόμενη ερώτηση θα ήταν ”Ποιος έχει σειρά;”. Θα ήταν το τέλος της ακεραιότητας της Ευρωζώνης. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να ενταχθούν, στο μέλλον, στο ευρώ! Επιπρόσθετα, οι Έλληνες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, επιθυμούν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη και έχουν δίκιο, διότι το ευρώ τους προστατεύει εν μέρει».

Τέλος ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ευρώπη δεν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να αποποιηθεί το προεκλογικό της πρό��ραμμα, ξεκαθάρισε όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να κάνει όλα όσα υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό.

«Δεν πρόκειται όμως, από την άλλη, να τους επιβάλουμε ένα απαραβίαστο πρόγραμμα, σαν να μην είχαν υπάρξει οι εκλογές. Είναι θέμα δημοκρατίας. Αλλά χρειάζονται και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top