Η Handelsblatt αποκαλύπτει πως θα λέγεται το νέο νόμισμα που θέλουν για την Ελλάδα

"Το γνωρίζουν ήδη Βαρουφάκης και Τσίπρας" Διαβάστε αναλυτικά

Η Handelsblatt αποκαλύπτει πως θα λέγεται το νέο νόμισμα που θέλουν για την Ελλάδα

Τα πάνω κάτω θα φέρει το «σενάριο Geuro» που περιγράφει η «Handelsblatt» για την Ελλάδα, αφού μιλά για παράλληλο νόμισμα στην χώρα μας.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «εάν η Ελλάδα και οι διασώστες της δεν συμφωνήσουν, τότε η Αθήνα θα χρειαστεί ένα Σχέδιο Β», στο οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ, ο οποίος προτείνει την εισαγωγή ενός παράλληλου, δεύτερου νομίσματος.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο κ.Μάιερ στην «Handelsblatt», την άποψη του, την είχε εκφράσει στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γ.Βαρουφάκη, κατά την συνάντηση τους στις 28 Απριλίου, ενώ και ο κ.Τσίπρας είχε ακούσει τότε την πρότασή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τέτοια σενάρια επεξεργάζονται και οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, όχι μόνο ο κ.Μάιερ.

Σύμφωνα με τον κ.Μάιερ, «ένα παράλληλο νόμισμα θα έπρεπε να συνδυαστεί με μια αναδιανομή από πάνω προς τα κάτω, αλλά αυτό ούτως ή άλλως περιλαμβάνεται στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Το παράλληλο νόμισμα θα έδινε στην Ελλάδα την δυνατότητα να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή στο ευρώ, επαναγοράζοντας τα χρεόγραφά της, όπως έκανε η Καλιφόρνια το 2009».

«Ένα παράλληλο νόμισμα δεν θα αποτελούσε ωραίο σενάριο, λένε, αλλά πιθανώς απαραίτητο», συνεχίζει ο συντάκτης, εξηγώντας τι θα γινόταν αν τελικά εφαρμοζόταν το παράλληλο νόμισμα.

«Αντί με ευρώ, η Αθήνα θα πλήρωνε συντάξεις και μισθούς με την μορφή χρεογράφων. Με αυτό το “geuro”, οι πολίτες θα μπορούσαν να ψωνίσουν. Επειδή η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση είναι χαμηλή, το νέο νόμισμα θα έχανε δραματικά την αξία του - οι ειδικοί υπολογίζουν τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το ευρώ. Οι συντάξεις και οι μισθοί θα είχαν, συνεπώς, πολύ μικρότερη αξία. Την ίδια ώρα όμως οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερες εξαγωγές, διότι το κόστος τους θα πέσει, γεγονός που θα τις κάνει πιο ανταγωνιστικές. Εάν η οικονομία αναπτυχθεί πάλι και αυξηθεί η εμπιστοσύνη, το 'geuro' και το ευρώ θα πλησιάσουν και πάλι σε αξία. Το πείραμα θα έχει πετύχει», εξηγεί η εφημερίδα, αλλά επισημαίνει ότι το σχέδιο παραμένει ριψοκίνδυνο, καθώς το 'geuro' θα μπορούσε να πέσει στην άβυσσο και μαζί του η ελπίδα για το τέλος της κρίσης. «Τότε θα απέμενε μόνο το τελικό Grexit», τονίζεται.

Στο ίδιο δημοσίευμα επαναλαμβάνεται η άποψη πως στο σημερινό Eurogroup δεν θα υπάρξει συμφωνία, τονίζεται η ανησυχία πολλών ευρωπαίων αξιωματούχων για το μέλλον της Αθήνας και για το αν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της.

Η εφημερίδα σημειώνει πάντως ότι οι οικονομολόγοι αμφισβητούν το εάν, με ένα παράλληλο νόμισμα, θα μπορούσαν να σταθεροποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες, ενώ και η Bundesbank είναι, τονίζει, επιφυλακτική.

Στην ίδια εφημερίδα, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, εξέφρασε την ανησυχία του για την μείωση των τουριστικών κρατήσεων, επισημαίνοντας πως «η δραχμή θα ήταν καταστροφή, θα έριχνε τη χώρα στην εξαθλίωση – υπερπληθωρισμός, ύφεση, τεράστια ανεργία- και θα γινόμασταν ένα γκέτο φτώχειας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top