Οι εξελίξεις στο Eurogroup θα κρίνουν και την πληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ

Η θετική ή αρνητική έκβαση θα καθορίσουν την στρατηγική της κυβέρνησης

​Σε ένα ιδιότυπο πόκερ με τους δανειστές έχει επιδοθεί η ελληνική κυβέρνηση λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup, που όπως διαμηνύουν στελέχη της θα καθορίσει και τη μετέπειτα στάση της, ως προς το αν θα εκπληρώσει ή όχι τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ.

Όπως έχουν εκφράσει ανοιχτά τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας η διαπραγμάτευση έχει προχωρήσει, υπάρχουν αρκετά σημεία σύγκλισης, όμως και αρκετά σοβαρά θέματα ανοιχτά, όπως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Αυτό που επιθυμεί για σήμερα η Αθήνα, είναι να πάρει μια θετική δήλωση προόδου, ευελπιστώντας ότι αυτό θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τη ρευστότητα από την ΕΚΤ και ο Μ. Ντράγκι να επιτρέψει την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων για την Ελλάδα, ώστε να έχουμε το περιθώριο να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες το επόμενο διάστημα.

Από την άλλη, σε περίπτωση που δεν επιβεβαιωθούν οι θετικές προσδοκίες της Ελλάδας, τότε αυτό που αφήνουν να εννοηθεί κυβερνητικοί κύκλοι, είναι ότι η κυβέρνηση εξαρτά τη στάση της αύριο για την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, ύψους 743 εκατ. ευρώ από την απόφαση που θα ληφθεί σήμερα στο Eurogroup.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου το�� ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλη στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο οποίος τόνισε:

«Έχει σημασία από τη δική μας πλευρά ανάλογα της απόφασης του Eurogroup πώς θα κάνουμε τα δικά μας κουμάντα».

Ανεπίσημες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η αυριανή δόση στο ΔΝΤ θα καταβληθεί κανονικά, όμως οι εξελίξεις στο Eurogroup, επίσημα χρησιμοποιούν το χαρτί της μη πληρωμής της δόσης για διαπραγματευτικούς λόγους.

«Είναι μονόδρομος η συμφωνία γιατί η ρήξη είναι πολύ ακριβή για όλους. Ακόμη και μια σχετικά ικανοποιητική, μέτρια συμφωνία, είναι καλύτερη από τη ρήξη, και για τους δανειστές και για την Ελλάδα», δήλωσε στο Πρωινό ΑΝΤ1, ο Δ. Παπαδημούλης, εκφράζοντας την πλευρά εκείνη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλουν τη ρήξη.

Το σίγ��υρο είναι ότι η κυβέρνηση μόλις δει την απόφαση του Eurogroup, τότε θα ανασυντάξει τις δυνάμεις της και θα σκεφτεί τη στρατηγική της. Μάλιστα ρόλο θα παίξει ακόμα κι αν η δήλωση του Eurogroup είναι γραπτή ή αν απλά ο κ. Ντάισελμπλουμ βγει στη συνέντευξη Τύπου και δηλώσει ότι πάμε καλά, ενώ δεν αποκλείει να σκληρύνει τη στάση της και να μην πληρώσει την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ, αν οι Ευρωπαίοι εταίροι αποφασίσουν να διατηρήσουν τη σκληρή τους στάση.

Η θετική δήλωση του Eurogroup τέλος δεν εξασφαλίζει ότι θα αλλάξει η σκληρή στάση της ΕΚΤ, αλλά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα τραβήξει την πρίζα της χρηματοδότησης. Ο κ. Ντράγκι περιμένει συγκεκριμένη απόφαση και μόνο τότε είναι διατεθειμένος να ανοίξει την κάνουλα που θα φέρει ζεστό χρήμα στα ταμεία του κράτους.

Παρά πάντως τον πόλεμο εντυπώσεων η ΝΔ συνεχίζει την σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος να δηλώνει στην πρωινή εκπομπή του Mega:

«Σε ένα μήνα από τώρα, 20 μέρες από τώρα θα υπογράψετε μια συμφωνία πολύ επώδυνη, ένα κοινωνικό και οικονομικό ολοκαύτωμα θα υπογράψετε».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top